Насловни

Maqedonia e Veriut është e përkushtuar për forcimin e unitetit dhe solidaritetit aleat, ndërsa si përgjigje ndaj kujdesit për aleatët e vet, NATO përgatiti një paketë të re të mbështetjes në luftën kundër KOVID -19Северна Македонија е посветена на зајакнување на сојузничкото единство и солидарност, а како одговор на грижата за своите сојузници НАТО подготви нов пакет поддршка во борбата со КОВИД -19

Северна Македонија е посветена на зајакнување на сојузничкото единство и солидарност, а како одговор на грижата за своите сојузници НАТО подготви нов пакет поддршка во борбата со КОВИД -19

Министерката за одбрана, Радмила Шекеринска како дел од делегацијата на Владата на Република Северна Македонија, предводена од премиерот Зоран Заев, а составена и од министерот за надворешни работи, Бујар Османи, денеска престојуваше во официјална посета на седиштето на НАТО во Брисел. „Северна Македонија е посветена на обврската за инвестирање енергија во сојузничкото единство и солидарност, […]

Shekerinska on the first academic day of the Faculty of Security: The chapter on NATO accession completed with success, now we are opening a new one for more opportunities for the younger generationsShekerinska në orën e parë akademike në Fakultetin e Sigurisë: Kapitulli mbi pranimin në NATO përfundoi me sukses, tani hapim një të ri për më shumë mundësi për brezat e rinj Шекеринска на првиот академиски час на Факултетот  за безбедност:  Поглавјето со приемот во НАТО заврши со успех, сега отвараме ново за повеќе шанси за младите генерации

Шекеринска на првиот академиски час на Факултетот за безбедност: Поглавјето со приемот во НАТО заврши со успех, сега отвараме ново за повеќе шанси за младите генерации

„Нашата земја се изјасни дека сака да стане членка на НАТО во време кога најголем дел од овде присутните, сите вие студенти не бевте уште ни родени. Тој сон траеше предолго. Тој долг маратон моравме да го придвижиме до крај затоа што и државата и граѓаните, а особено младите, очекуваа и беа изморени од тие […]

Meeting of Prime Minister Zaev and Minister Shekerinska with five returned staff officers from Afghanistan: You are the pride of the country and a desirable partner in international missionsTakimi i kryeministrit Zaev dhe ministres Shekerinska me pesë oficerë shtabi të kthyer nga Afganistani: Ju jeni krenaria e vendit dhe një partner i dëshirueshëm në misionet ndërkombëtareСредба на премиерот Заев и министерката Шекеринска со пет штабни офицери вратени од Авганистан: Вие сте гордост за државата и посакуван партнер во меѓународните мисии

Средба на премиерот Заев и министерката Шекеринска со пет штабни офицери вратени од Авганистан: Вие сте гордост за државата и посакуван партнер во меѓународните мисии

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Зоран Заев и министерката за одбрана Радмила Шекеринска  остварија средба со група офицери кои се вратија од мисијата „Одлучна поддршка“ во Авганистан. На средбата на која присуствуваше и заменик-министерот за одбрана Башким Хасани, премиерот Заев од лично и од име на Владата им се заблагодари и упати честитки […]

Një seri prej katër punëtorish për përgatitjen e planeve operacionale për zbatimin e Planit të dytë Aksional Kombëtar për Barazinë GjinoreСерија од четири работилници за изработка на оперативни планови за имплементација на вториот Национален акциски план за родовата еднаквост

Серија од четири работилници за изработка на оперативни планови за имплементација на вториот Национален акциски план за родовата еднаквост

Денеска во Домот на Армијата, беше одржана првата од вкупно четири работилници посветени на изработката на оперативни планови за имплементација на вториот „Национален акциски план за имплементација на Резолуцијата 1325, жени, мир и безбедност“, на тема „Разработка на стратешките цели, специфичните цели и резултати“. Со имплементацијата на вториот Националниот акциски план, ќе се воведат длабоки […]

Shekerinska on a panel - discussion on media literacy and disinformation: We managed to become the most transparent Ministry, it is the basis for combating disinformationShekerinska në panel - diskutim mbi dituri mediatike dhe dezinformim: Ne arritëm të bëhemi Ministria më transparente, kjo është baza për të luftuar dezinformimin Шекеринска на панел – дискусија за медиумска писменост и дезинформации: Успеавме да станеме најтранспарентно Министерство, тоа е основа за борба против дезинформации

Шекеринска на панел – дискусија за медиумска писменост и дезинформации: Успеавме да станеме најтранспарентно Министерство, тоа е основа за борба против дезинформации

Министерката за одбрана, Радмила Шекеринска, денеска преку видео-конференциска врска, како клучен говорник учествуваше на конференцијата на тема „Медиумската писменост и борбата против дезинформациите во време на пандемија“, организирана од здружението „Зошто не“ и „SEECheck Network“, со поддршка на Европската Унија, а ја отвори високиот претставник за надворешна и безбедносна политика на Европската Унија, Јосеп Борел. […]

Shekerinska-Tonin: defense co-operation gains new momentum as NATO alliesShekerinska-Tonin: bashkëpunimi në mbrojtje fiton një intensitet të ri si aleatë të NATO-s Шекеринска – Тонин: соработката во одбраната добива нов интензитет како сојузници во НАТО

Шекеринска – Тонин: соработката во одбраната добива нов интензитет како сојузници во НАТО

Министерката за одбрана, Радмила Шекеринска денеска во Министерството за одбрана се сретна со нејзиниот словенечки колега, Матеј Тонин, кој како дел државната посета на претседателот на Република Словенија, Борут Пахор, престојува во официјална посета на нашата држава. Министерката Шекеринска се заблагодари за поддршката на Република Словенија на нашиот пат кон НАТО и изрази увереност дека […]

Shekerinska: NATO membership has sealed our first mandate and will serve as an EU entry ticket in the secondShekerinska: Anëtarësimi në NATO është vula e mandatit të parë dhe biletë hyrëse për në BE në mandatin e dytëШекеринска: Членството во НАТО е печатот на првиот мандат и влезница за ЕУ во вториот

Шекеринска: Членството во НАТО е печатот на првиот мандат и влезница за ЕУ во вториот

„Членството во НАТО беше печат на нашиот прв, и мојот прв мандат, меѓутоа тој е печат и на влезницата во Европската Унија во вториот. Сега мора да покажеме дека не го држиме столчето во НАТО само формално, туку седиме на тоа столче затоа што другите сојузници во Алијансата можат да сметаат на нас, исто како […]

Bashkim Hasani took over as Deputy Defence MinisterBashkim Hasani pranoi detyrën e zëvendësministrit të MbrojtjesБашким Хасани стапи на функцијата заменик-министер за одбрана

Башким Хасани стапи на функцијата заменик-министер за одбрана

Денеска во Министерството за одбрана беше извршено примопредавање на функцијата заменик – министер за одбрана, од досегашниот, Беким Максути, на новоназначениот заменик министер, Башким Хасани. Заменикот министер Максути му честиташе на новиот заменик – министер Хасани за назначувањето на оваа одговорна функција и му посака добра и успешна работа на новата позиција. Хасани, пак, му […]

The soldiers in the Ilinden barracks will be in renovated buildings as of NovemberUshtarët e kazermës Ilinden nga nëntori në objekte të rinovuaraВојниците во касарната Илинден од ноември во реновирани објекти

Војниците во касарната Илинден од ноември во реновирани објекти

По пуштањето во употреба на реновираниот и модернизиран објект во касарната во Куманово, од ноември и неколку единици на Армијата во касарната „Илинден“ во Скопје ќе се селат во реновирани објекти во кругот на оваа касарна. Баталјонот за почести, популарната гарда, ренџерскиот баталјон, баталјонот за врски и третиот логистички баталјон ќе бидат сместени во две […]

The Army is revitalizing: 70 new professional soldiers in the Army as of today, an announcement for additional 200 will followArmata ripërtërihet: që sot, 70 ushtarë të rinj profesionistë në Armatë, vijon një konkurs për 200 të tjerëАрмијата се подмладува: од денес нови 70 професионални војници во Армијата, следи конкурс за уште 200

Армијата се подмладува: од денес нови 70 професионални војници во Армијата, следи конкурс за уште 200

„Армијата се развива, јакне, и она што е најважно како што гледаме денеска нашата Армија се подмладува. Вие денеска станувате дел од најценетата, најпочитуваната институција со најголема доверба во нашата држава“, рече министерката за одбрана Радмила Шекеринска на денешниот прием на нови 70 професионални војници во касарната „Илинден“. Шекеринска истакна дека вложувањата во Армијата во […]