Насловни

The Republic of Macedonia, its aspirations and the common security policy – topics of the lecture by Minister Xhaferi in the Military AcademyRepublika e Maqedonisë, aspiratat e saj dhe politika e përbashkët e sigurisë – tema nga ligjerata e ministrit Xhaferi në Akademinë UshtarakeРепублика Македонија, нејзините аспирации и здружената безбедносна политика – теми на предавањето на министерот Џафери на Воената академија

Република Македонија, нејзините аспирации и здружената безбедносна политика – теми на предавањето на министерот Џафери на Воената академија

Министерот за одбрана на Република Македонија, Талат Џафери, денес пред слушателите на последипломските студии на Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“ од Скопје, одржа предавање посветено на заедничката безбедносна и одбранбена политика на Европската Унија како и на посветеноста на Република Македонија кон нејзините стратегиски цели – членство во НАТО и во ЕУ. Во контекст на […]

Xhaferi-Eser: SEEBRIG is an excellent example for regional cooperationXhaferi-Esen: SEEBRIG është një shembull i shkëlqyer për bashkëpunim rajonal Џафери-Есен: СИБРИГ е одличен пример за регионалната соработка

Џафери-Есен: СИБРИГ е одличен пример за регионалната соработка

Бригадата на Југоисточна Европа (СИБРИГ) несомнено ни овозможува да ги приближиме земјите, армиите, но и народите во овој дел од Европа заклучија министерот за одбрана на Република Македонија, Талат Џафери и командантот на Бригадата, бригадниот генерал Хакан Есер, на денешната средба во Министерството. На средбата, која е дел од неколкудневната посета на командантот на СИБРИГ […]

Development of bilateral cooperation: meeting between Macedonia and Bulgaria in the area of internal auditingZhvillim i bashkëpunimit rajonal: takim bilateral ndëmjet Maqedonisë dhe Bullgarisë në fushën e auditimit të brendshëmРазвој на билатералната соработка: средба помеѓу Македонија и Бугарија во доменот на внатрешната ревизија

Развој на билатералната соработка: средба помеѓу Македонија и Бугарија во доменот на внатрешната ревизија

Во периодот од 27 до 29 ноември оваа година се одржува билатерална средба на претставници на Министерството за одбрана на Република Македонија и на Дирекцијата за внатрешна ревизија од Министерството за одбрана на Република Бугарија и тоа во доменот на внатрешната ревизија и финансиското управување, како и контролата на Секторот за внатрешна ревизија. Во текот […]

Minister Xhaferi: We are contributing to the action “day of the Tree” with all our capacitiesMinistri Xhaferi: Në aksionin „ Dita e drurit “ kontribuojmë me të gjitha kapacitetetМинистерот Џафери: Кон акцијата „Ден на дрвото“ придонесуваме со сите капацитети

Министерот Џафери: Кон акцијата „Ден на дрвото“ придонесуваме со сите капацитети

Ние како Министерство за одбрана, покрај уставната функција, земаме учество и придонесуваме и кон заштитата на природата, а како и секоја година, активноста е во соработка со воените аташеи што укажува на заедничката заложба за придонес кон збогатување на шумскиот фонд на Република Македонија. Тоа го истакна министерот за одбрана на Република Македонија, Талат Џафери, […]

Minister Xhaferi attended and addressed the regional conference on the topic: “Balkan Benelux now!”Ministri Xhaferi morri pjesë dhe u drejtua në konferencën rajonale me temë: ,,Ballkan Beneluks Tani!“Министерот Џафери присуствуваше и се обрати на регионалната конференција на тема: „Балкан Бенелукс сега!“

Министерот Џафери присуствуваше и се обрати на регионалната конференција на тема: „Балкан Бенелукс сега!“

Министерот за одбрана на Република Македонија, Талат Џафери, денес во ново отворените простории на Универзитетот на југоисточна Европа во Скопје (УЈИЕ), присуствуваше и се обрати на регионалната конференција на тема „Балкан Бенелукс сега!“, која беше организирана од УЈИЕ, Австрискиот економски центар и Институтот за меѓународни и политички студии. Министерот Џафери во своето обраќање пред присутните […]

Minister Xhaferi held a meeting with the KFOR Commander, General FarinaMinistri Xhaferi realizoi takim me komandantin e KFOR-it, gjeneralin FarinaМинистерот Џафери оствари средба со командантот на КФОР, генералот Фарина

Министерот Џафери оствари средба со командантот на КФОР, генералот Фарина

Министерот за одбрана на Република Македонија, Талат Џафери, во просториите на Министерството, оствари средба со командантот на КФОР, генерал-мајор Салваторе Фарина, кој денеска престојува во посета на Република Македонија. На состанокот министерот Џафери и генералот Фарина разменија мислења околу соработката на КФОР со Република Македонија, како земја која обезбедува постојана логистичка поддршка за НАТО-предводената операција […]

Minister Xhaferi in an opening of a new facility in a school in the Municipality of ChairMinistri Xhaferi në hapjen e objektit të ri shkollor në komunën e ÇairitМинистерот Џафери на отворање на нов објект на училиште во општината Чаир

Министерот Џафери на отворање на нов објект на училиште во општината Чаир

Министерот за одбрана на Република Македонија, Талат Џафери, денес присуствуваше на отворањето на новиот објект на основното училиште „Битолски конгрес“ (Конгреси и Манастирит) во општината Чаир, кое почна да се гради во 2009 година и ги замени старите и дотраени бараки на училиштето кои постоеја од 1964 година. На отворањето на новиот објект, освен министерот […]

Minister Xhaferi at the promotion of the biography of Karl GegaMinistri Xhaferi në promovim të biografisë së Karl GegësМинистерот Џафери на промоција на биографијата на Карл Гега

Министерот Џафери на промоција на биографијата на Карл Гега

Министерот за одбрана на Република Македонија, Талат Џафери денес присуствуваше на промоцијата на биографијата на инженерскиот гениј Карл Гега, која се одржа во просториите на Државниот Универзитет во Тетово. Промоцијата која беше организирана од Албанското национално здружение на геодети, беше финансирана од австриските амбасади во Скопје, Тирана и Приштина. Покрај министерот Џафери, на настанот присуствуваа […]

Representation of the Republic of Macedonia in NATO – Charity Bazaar 2013Republika e Maqedonisë prezantohet në ,,Panairin e NATO- s për Bamirësi 2013”Претставување на Република Македонија на НАТО – добротворниот базар 2013

Претставување на Република Македонија на НАТО – добротворниот базар 2013

Република Македонија, неодамна имаше можност да ги претстави своите производи и својата храна на НАТО- добротворниот базар 2013, кој се одржа во седиштето на Алијансата во Брисел. На Базарот се претставуваат сите земји-членки и земји-партнери на НАТО, а покровител е сопругата на генералниот секретар на НАТО, Ане – Мете Расмусен. Г-ѓата Расмусен го посети и […]

Dimitriev-Lokhard: Maqedonia, e para në rajon në zhvillimin e platformave për mbrojtje kibernetikeДимитриев – Локхард: Македонија, прва во регионот за развивање платформи за сајбер одбрана

Димитриев – Локхард: Македонија, прва во регионот за развивање платформи за сајбер одбрана

Република Македонија е предводник во регионот и пошироко, кога станува збор за развој на проекти и платформи кои го третираат полето на сајбер одбраната и сајбер безбедноста. Тоа го заклучија заменик-министерот за одбрана на Република Македонија, Емил Димитриев и Итамара Локхард, директор на Иницијативата за сајбер-одбрана на Институтот за интернационални студии од Монтереј (САД) на […]