Насловни

Министерката Шекеринска  меѓу 153 глобални лидери - потписници на писмо до претседателот на САД Бајден, за поддршка на новите политики во борбата со климатските промени

Министерката Шекеринска меѓу 153 глобални лидери – потписници на писмо до претседателот на САД Бајден, за поддршка на новите политики во борбата со климатските промени

На покана на Центарот за американски прогрес (Center for American progress) и Мрежата за глобален прогрес (Global Progress Network), министерката за одбрана Радмила Шекеринска го стави својот потпис на писмото за поддршка до американскиот претседател Џо Бајден, за нови политики во борбата со климатските промени. – Таа борба е заедничка а победата е важна за […]

Colonel Vasilevski: It was precisely Kovachki and VMRO-DPMNE who issued security clearances to the persons for whom they are accusing todayKolonel Vasilevski: Pikërisht Kovaçki dhe VMRO-DPMNE lëshuan çertifikata sigurie për njerëzit të cilët sot i akuzojnë Полковник Василевски: Токму Ковачки и ВМРО-ДПМНЕ им издаваа безбедносни сертификати на лицата за кои денес обвинуваат

Полковник Василевски: Токму Ковачки и ВМРО-ДПМНЕ им издаваа безбедносни сертификати на лицата за кои денес обвинуваат

„Денес ВМРО-ДПМНЕ и Ковачки си паднаа во дупката која сами за друг ја копаа. Сакам да ве информирам дека двете лица кои тие ги спомнуваат на денешната прес конференција, добиле сертификати токму во времето на претходната влада раководена од партијата која ја организира прес конференцијата. Добиле сертификати, од нив, во нивно време. А токму во […]

The newly admitted professional soldiers took a solemn oath, Deputy Minister Hasani told them to be proud, they are becoming part of a NATO – ArmyUshtarët profesionistë të sapo rekrutuar u betuan, Zëvendës Ministri Hasani u tha të jenë krenarë, ata bëhen pjesë e Armatës së NATO-sНовопримените професионални војници дадоа свечена заклетва, заменикот – министер Хасани им порача да бидат горди, стануваат дел од НАТО - Армија

Новопримените професионални војници дадоа свечена заклетва, заменикот – министер Хасани им порача да бидат горди, стануваат дел од НАТО – Армија

Новопримените професионални војници кои беа дел од последниот конкурс на Министерството за одбрана за прием на 200 професионални војници, денеска во касарната „Алексо Демниевски – Бауман“ во Велес, ја дадоа својата свечена заклетва. Заменикот министер Башким Хасани на новопримените професионални војници во свое име и во име на министерката за одбрана, Радмила Шекеринска им ја […]

Macedonian peacekeepers in NATO, EU and UN missions with the only message to Minister Shekerinska: good health, high morale, consistent in performing tasksPaqeruajtësit maqedonas në misionet e NATO-s, BE-së dhe KB-së me një mesazh unik për Ministren Sekerinska: shëndet i shkëlqyeshëm, moral i lartë, të qëndrueshëm në kryerjen e detyraveМакедонските мировници во мисиите на НАТО, ЕУ и ОН со единствена порака до министерката Шекеринска: одлично здравје, висок морал, доследни во извршувањето на задачите

Македонските мировници во мисиите на НАТО, ЕУ и ОН со единствена порака до министерката Шекеринска: одлично здравје, висок морал, доследни во извршувањето на задачите

Министерката за одбрана Радмила Шекеринска денеска преку видео – конференциска врска разговараше со припадниците на Армијата на Република Северна Македонија, распоредени на три континенти во мисиите на НАТО, Европската Унија и Обединетите Нации. „Задоволство ми е што ве гледам сите здрави и живи. Во оваа година првенствено ви посакувам да ве служи здравјето, зашто кризата […]

Ekipi mjekësor largohet për në Norvegji, dhe prej andej në Afganistan, Shekerinska dhe Filipçe i uruan ata sukses në misionin e NATO-s Медицинскиот тим заминува за Норвешка, а од таму за Авганистан, Шекеринска и Филипче им посакаа успех во НАТО мисијата

Медицинскиот тим заминува за Норвешка, а од таму за Авганистан, Шекеринска и Филипче им посакаа успех во НАТО мисијата

Министерката за одбрана Радмила Шекеринска и министерот за здравство Венко Филипче денеска се сретнаа со шестчлениот хируршки тим од јавното и военото здравство кој ќе биде распореден во рамките на норвешката болница во Кабул, Авганистан, од март до септември годинава. Пред упатувањето во мисијата „Одлучна поддршка“ во март 2021 година, на тимот му претходи тримесечна […]

Thirteen years since the helicopter crash near Blace, KatlanovoTrembëdhjetë vjet nga rrëzimi i helikopterit afër Blaces së Katlanovës Тринаесетгодишнина од хеликоптерската несреќа кај катлановско Блаце

Тринаесетгодишнина од хеликоптерската несреќа кај катлановско Блаце

На денешен ден пред 13 години во хеликоптерска несреќа кај Катлановско Блаце, враќајќи се од мировната мисија АЛТЕА во Босна и Херцеговина, трагично загинаа единаесет припадници на Армијата на Република Северна Македонија. Со едноминутно молчење и венци со свежо цвеќе, на спомен-обележјето кај Катлановско Блаце почит на загинатите, покрај членовите на нивните семејства, оддадоа и […]

Video conference meeting of Minister Shekerinska with defence - diplomatic representatives: Let's show that the allies have received a serious and responsible NATO memberVideo konferencë e ministres Shekerinska me përfaqësues të mbrojtjes - diplomatike: Le të dëshmojmë se aleatët fituan një anëtar serioz dhe të përgjegjshëm të NATO-s Видео-конференциска средба на министерката Шекеринска со одбранбено – дипломатските претставници: Да покажеме дека сојузниците добија сериозна и одговорна членка на НАТО

Видео-конференциска средба на министерката Шекеринска со одбранбено – дипломатските претставници: Да покажеме дека сојузниците добија сериозна и одговорна членка на НАТО

Министерката Радмила Шекеринска денеска преку видео- конференциска врска имаше состанок со одбранбените аташеи на нашата земја во САД, Франција, Турција и Германија, како и со одбранбено – дипломатските претставници во седиштето и командите на Алијансата. Шекеринска им се заблагодари на нашите претставници во странство за сите досегашни заложби во претставувањето на Северна Македонија во НАТО, […]

Нови беретки за Армијата

Нови беретки за Армијата

Согласно Уредбата за униформи на Армијата на Република Северна Македонија, од почетокот на годинава нашите армиски припадници се опремени и со нови беретки кои се составен дел на борбената униформа. Беретките се во различна боја, во зависност од единицата на која припаѓаат војниците. Беретките во црна боја се доминантни бидејќи нив ќе ги носат сите […]

Shekerinska in a visit of the Light Infantry Battalion in the Shtip barracks: We are creating a unit that will proudly carry the Macedonian flag and also the NATO badgeShekerinska viziton Batalionin e Këmbësorisë së Lehtë në kazermat e Shtipit: Ne krijojmë një njësi që me krenari do të mbajë flamurin maqedonas, por edhe distinktivin e NATO-s Шекеринска во посета на Лесниот пешадиска баталјон во штипската касарна: Создаваме единица која што гордо ќе го носи и македонското знаме, ама и значката на НАТО

Шекеринска во посета на Лесниот пешадиска баталјон во штипската касарна: Создаваме единица која што гордо ќе го носи и македонското знаме, ама и значката на НАТО

2021 година ќе биде година на интензивна секојдневна обука на Лесниот пешадиски баталјон, со цел нашата НАТО декларирана единица, Лесната пешадиска баталјонска група, да постигне целосна борбена готовност до средината на 2022 година, кога и ќе бидат оценети според НАТО стандардите. Министерката Радмила Шекеринска која денеска ги посети припадниците на Армијата кои се дел од […]

2020-ta, vit i sukseseve të mëdha në Mbrojtje, vit i anëtarësimit në NATO2020-та, година на најголемите успеси во одбраната, година на НАТО - членството

2020-та, година на најголемите успеси во одбраната, година на НАТО – членството

Годината која светот ќе ја запамети по здравствената криза предизвикана од пандемијата на корона – вирусот, во одбраната беше успешна година, година на полноправно членство на нашата татковина во НАТО. Северна Македонија после три декади успеа да го исполни својот сон, да заокружи една стратегиска цел, а тоа е членството во најмоќниот воено-политички сојуз во […]