Издвоени

New modern software for language testing according to NATO standards has been launchedLëshohet në përdorim softueri modern i ri i nivelit të lartë për testimin e gjuhës sipas standardit të NATO-sПуштен во употреба нов современ софтвер за јазично тестирање по НАТО стандард

Пуштен во употреба нов современ софтвер за јазично тестирање по НАТО стандард

Денеска во ново реновираните простории на Центарот за обука „Д-р Џозеф Крузел“, кој е дел од Министерството за одбрана, во присуство на министерката Радмила Шекеринска беше промовиран новиот софистициран и уникатен софтвер за тестирање на познавањата на англискиот јазик кај сите вработени во одбраната и припадници на Армијата, согласно НАТО стандардот, СТАНАГ 6001. Министерката Шекеринска […]

Renovations continue - two more army units in a completely renovated modern building in the Ilinden barracksRindërtimet vazhdojnë - dy njësi të tjera të Armatës në një ndërtesë moderne plotësisht të rinovuar në kazermat "Ilinden"Реконструкциите продолжуваат – уште две армиски единици во целосно обновен модерен објект во касарната „Илинден“

Реконструкциите продолжуваат – уште две армиски единици во целосно обновен модерен објект во касарната „Илинден“

Продолжува подобрувањето на условите за работа на припадниците на Армијата. Министерката за одбрана, Радмила Шекеринска денеска беше во обиколка на целосно реконструираниот објект во касарната „Илинден“ во кој ќе бидат сместени армиската Гарда и баталјонот за поддршка на Генералштабот и гарнизонот Скопје. Ова е трет комплетно реконструиран армиски објект, а втор во касарната „Илинден“ по […]

US Secretary of Defense Lloyd Austin to Shekerinska: North Macedonia is our valued friend and ally Sekretari amerikan i Mbrojtjes Ostin i shkruan Shekerinskës:  Maqedonia e Veriut është miku dhe aleati ynë i vlerësuarАмериканскиот секретар за одбрана Остин до Шекеринска: Северна Македонија е наш ценет пријател и сојузник

Американскиот секретар за одбрана Остин до Шекеринска: Северна Македонија е наш ценет пријател и сојузник

Секретарот за одбрана на Соединетите Американски Држави Лојд Остин испрати писмо до министерката Радмила Шекеринска во кое се заблагодарува на честитката за неговото именување на функцијата секретар за одбрана и ни ја честита претстојната годишнина од членството во НАТО. “Северна Македонија е ценет пријател и сојузник и очекувам да ја продлабочиме нашата соработка во следните […]

The Army received new American riflesRenxherët e Armatës fituan hapësira të reja të rinovuaraАрмиските ренџери добија нови реновирани простории

Армиските ренџери добија нови реновирани простории

Министерката Радмила Шекеринска денес во касарната „Илинден“ го посети реновираното седиште на армиската единица „Ренџери“ кое се простира на над 4.000 метри квадратни површина и на кое во изминатите неколку месеци се вршеа интензивни работи на реконструкција и инфраструктурно осовременување на просторот. Честитајќи им на „ренџерите“ на новите реновирани простории министерката изрази задоволство што добиваат […]

The Army received new American riflesArmata fitoi pushkë të reja amerikane Армијата доби нови американски пушки

Армијата доби нови американски пушки

Армијата на Република Северна Македонија од денеска има нови над 1.200 парчиња автоматски пушки М-4, кои се донирани од нашиот стратешки партнер и сојузник во НАТО, Соединетите Американски Држави. Со оваа количина, освен специјалните сили кои и досега ги користеа, автоматските пушки М-4 ќе бидат дел и од вооружувањето на нашата лесна пешадија која е […]

Shekerinska and Karlin signed a new Memorandum of Cooperation between North Macedonia and the United States, which reflects the intensified defence cooperation between the two countriesShekerinska dhe Karlin nënshkruajnë Memorandum të ri të Bashkëpunimit midis Maqedonisë së Veriut dhe SHBA-së i cili pasqyron bashkëpunimin e intensifikuar të mbrojtjes midis dy vendeve Шекеринска и Карлин потпишаа нов Меморандум за соработка меѓу Северна Македонија и САД, кој ја отсликува интензивираната одбранбена соработка помеѓу двете земји

Шекеринска и Карлин потпишаа нов Меморандум за соработка меѓу Северна Македонија и САД, кој ја отсликува интензивираната одбранбена соработка помеѓу двете земји

Министерката за одбрана Радмила Шекеринска и помошникот на секретарот за одбрана на САД за меѓународни безбедносни прашања, Мара Карлин, во Скопје и во Вашингтон го потпишаа новиот Меморандум за соработка во одбраната помеѓу Северна Македонија и Соединетите Американски Држави. На потпишувањето на Меморандумот во Министерството за одбрана присуствуваше амбасадорката на САД, Кејт Брнз. Новиот Меморандум […]

Shekerinska and Byrnes in Krivolak: Together with the United States we are developing Military Range Krivolak into an excellent NATO capacityShekerinska dhe Bërns në Krivollak: E zhvillojmë poligonin Krivollak së bashku me SHBA në një kapacitet të shkëlqyeshëm të NATO-sШекеринска и Брнз на Криволак: Полигонот Криволак го развиваме заеднички со САД во одличен НАТО капацитет

Шекеринска и Брнз на Криволак: Полигонот Криволак го развиваме заеднички со САД во одличен НАТО капацитет

„Ова е одличен ден за Армијата, за македонската одбрана, но ова е одличен ден за нашето стратешко партнерство со САД. Со САД и нивните вооружени сили заедно го планираме развојот на Криволак, заедно работиме на развојот на Криволак, а веќе оваа пролет ќе продолжиме заеднички да го користиме како еден феноменален, не само локален национален […]

Shekerinska on the census: It is time to make the count, we have waited long enough!Shekerinska për regjistrimin: Është koha të numërohemi, mjaft kemi pritur!Шекеринска за пописот: Време е да се преброиме, доволно чекавме!

Шекеринска за пописот: Време е да се преброиме, доволно чекавме!

„После цели две децении, конечно имаме знаење, можност и согласност дека пописот е најважната статистичка операција која не смееме да ја одложуваме. Претстојниот попис на населението е наша заедничка обврска и одговорност. Треба да видиме колку сме на број, за да создаваме соодветни политики кои ќе бидат реални и ќе се базираат на вистинската слика […]

North Macedonia and NATO strengthen the response to cyber attacks – signed Memorandum of UnderstandingMaqedonia e Veriut dhe NATO forcojnë përgjigjen ndaj sulmeve kibernetike - Nënshkruhet Memorandumi Bashkëpunimi Северна Македонија и НАТО го зајакнуваат одговорот на сајбер нападите – потпишан Меморандум за соработка

Северна Македонија и НАТО го зајакнуваат одговорот на сајбер нападите – потпишан Меморандум за соработка

Министерката за одбрана Радмила Шекеринска и помошникот генерален секретар на НАТО Дејвид ван Вел, како претседател на Одборот за управување со сајбер одбраната во НАТО, потпишаа Меморандум за разбирање и соработка на полето на сајбер одбраната меѓу Северна Македонија и НАТО. Овој Меморандум за разбирање има за цел да ја подобри и унапреди соработката и […]

Shekerinska at the Meetings of NATO Ministers of Defence – the future of NATO missions in Afghanistan and Iraq are discussedShekerinska në takim ministror të NATO-s -  diskutohet e ardhmja e misioneve të NATO-s në Afganistan dhe IrakШекеринска на состанок на НАТО министрите за одбрана - се дискутира за иднината на мисиите на НАТО во Авганистан и Ирак

Шекеринска на состанок на НАТО министрите за одбрана – се дискутира за иднината на мисиите на НАТО во Авганистан и Ирак

Вториот работен ден од состанокот на министрите за одбрана на земјите членки на НАТО за одбрана, беше посветен на иднината на НАТО мисиите во Авганистан и во Ирак. Во однос на НАТО мисијата „Одлучна поддршка“ каде и Северна Македонија придонесува со свои сили, министрите за одбрана го споделија ставот дека мировните преговори мора да продолжат, со јасен […]