Издвоени

Шекеринска и Адеми во Ресен: Договорот од Преспа ни ги донесе НАТО и ЕУ, стави меѓународен печат на македонскиот идентитет и на македонскиот јазик

Шекеринска и Адеми во Ресен: Договорот од Преспа ни ги донесе НАТО и ЕУ, стави меѓународен печат на македонскиот идентитет и на македонскиот јазик

Заменик-претседателката на Владата на Република Северна Македонија и министерка за одбрана, Радмила Шекеринска и министерот задолжен за дијаспора и претседател на работната група за поддршка на Преспанскиот регион, Едмонд Адеми во Ресен го претставија проектот „ЕУ за Преспа“ и иницијативата „Преспа форум за дијалог“. Заменик-претседателката на Владата и министерка за одбрана, Шекеринска, преку зборовите на […]

Minister Shekerinska from the barracks in Kichevo: We have brought the country into NATO, we have provided better conditions and higher salaries, we have improved gender equalityMinistrja Shekerinska nga kazerma në Kërçovë: Kemi future vendin në NATO, kemi siguruar kushte më të mira dhe paga më të larta, kemi përmirësuar barazinë gjinoreМинистерката Шекеринска од касарната во Кичево: Ја внесовме државата во НАТО, обезбедивме подобри услови и поголеми плати, ја подобривме родовата еднаквост

Министерката Шекеринска од касарната во Кичево: Ја внесовме државата во НАТО, обезбедивме подобри услови и поголеми плати, ја подобривме родовата еднаквост

Изминатиот период инвестиравме во два фронта во Армијата – едниот беше членството во НАТО, вториот беше подобрувањето на условите за работа и живот во Армијата. Сите плати пораснаа повеќе од педесет проценти, обезбедивме нови униформи и чизми одеднаш, што не се случило ниту еднаш во историјата на нашата Армија. Обезбедивме прва модернизација со оклопни возила […]

Minister Shekerinska from the Water Training Camp in Ohrid: The budget and salaries in the Army have grown for three years in a rowMinistrja Shekerinska nga Kampi për Trajnime në Ujë në Ohër: Buxheti dhe rrogat në Armatë janë rritur për tre vjet me radhë Министерката Шекеринска од Кампот за обука на вода во Охрид: Три години по ред расте и буџетот и платите во Армијата

Министерката Шекеринска од Кампот за обука на вода во Охрид: Три години по ред расте и буџетот и платите во Армијата

Членството во НАТО и зголемените буџети секоја година ни даваат шанса многу повеќе да инвестираме во сите единици и во различни специфични делови од нашата Армија. Покажавме три години по ред дека одбранбените буџети можат да растат, а тоа значи дека можеме да обезбедиме и подобри услови, подобри методи за работа, рече министерката за одбрана […]

Shekerinska in the Ilinden barracks: Congratulations on the new uniforms, higher salaries and new equipmentShekerinska në kazermën e Ilindenit: Urime uniformat e reja, pagat më të larta dhe pajisjet e reja Шекеринска во касарната Илинден: Честито нови униформи, повисоки плати и нова опрема

Шекеринска во касарната Илинден: Честито нови униформи, повисоки плати и нова опрема

„Најмногу ме радува и ми причинува големо задоволство што денес сите ја носите новата униформа. Тоа значи дека здравствената криза која го зафати нашето  општество, не ги намали инвестициите во одбраната. Моите заложби секојдневно и покрај вонредната состојба беа да се реализира набавката на нови униформи. И тие се веќе наша реалност – токму како […]

North Macedonia among 11 allies who launched the initiative to create a NATO Flight Training EuropeMaqedonia e Veriut në mesin e 11 aleatëve që inicuan nismën për krijimin e një rrjeti të NATO-s për trajnim fluturimi në EvropëСеверна Македонија меѓу 11 сојузници кои  ја лансираа иницијативата за создавање на НАТО мрежа за летачка обука во Европа

Северна Македонија меѓу 11 сојузници кои ја лансираа иницијативата за создавање на НАТО мрежа за летачка обука во Европа

Министерката за одбрана Радмила Шекеринска, заедно со уште 10 министри за одбрана од земјите – членки на Алијансата потпишаа Писмо за намери со што ја лансираа мултинационалната иницијатива за создавање на НАТО структура за летачка обука во Европа. Оваа иницијатива ќе овозможи воспоставување на мрежа на Центри за обука на пилоти кои ќе ги исполнат […]

Shekerinska after the meeting of NATO's North Atlantic Council: We have adopted a new operational plan for dealing with the coronavirus, we are creating a joint fund and medical equipment suppliesShekerinska pas takimit në Këshillin Euroatlantik të NATO-s: Kemi miratuar plan të ri operativ për përballje me virusin korona, krijojmë fond të dhe rezerva përbashkëta të pajisjeve mjekësoreШекеринска по состанокот на Северноатлантскиот совет на НАТО: Донесовме нов оперативен план за справување со корона вирусот, креираме заеднички фонд и залихи од медицинска опрема

Шекеринска по состанокот на Северноатлантскиот совет на НАТО: Донесовме нов оперативен план за справување со корона вирусот, креираме заеднички фонд и залихи од медицинска опрема

Сојузниците во НАТО – Алијансата, меѓу кои и нашата земја денеска донесоа нов оперативен план за справување со пандемијата, како и одлука за создавање на заеднички фонд кој ќе ги покрие итните потреби на земјите – членки, и за креирање на залихи од медицинска опрема, информираше министерката за одбрана, Радмила Шекеринска, по завршувањето на втората […]

Shekerinska: Military Range Krivolak will be the best NATO Exercise Range on the European continentShekerinska: Poligoni Ushtarak Krivollak do të jetë poligoni më i mirë për stërvitje i NATO-s në kontinentin Evropian Шекеринска: Армискиот полигон Криволак ќе биде најдобриот полигон за вежби на НАТО на европскиот континент

Шекеринска: Армискиот полигон Криволак ќе биде најдобриот полигон за вежби на НАТО на европскиот континент

Министерката за одбрана Радмила Шекеринска и началникот на генералштабот, генерал потполковник Васко Ѓурчиновски, заедно со шефот на канцеларијата за одбранбена соработка при амбасадата на САД, потполковник Ден Маједа, денеска извршија увид во градежните активности на полигонот Криволак каде инженерискиот баталјон на Армијата ја реконструира патната инфраструктура и пробива нови патишта. „Воениот полигон Криволак е одличен […]

Shekerinska at the celebration of the Air VING and the flyover of the Air Policing aircraft: Today we saw what it means to be a NATO memberShekerinska në festimin e WING të Forcave Ajrore të Armatës dhe fluturimin e aeroplanëve nga Policimi Ajrore: Dita e sotme tregoi se çfarë do të thotë të jesh anëtar i NATO-sШекеринска на прославата на армискиот Воздухопловен ВИНГ и прелетот на авионите од Air policing: Денешниот ден покажа што значи да се биде членка на НАТО

Шекеринска на прославата на армискиот Воздухопловен ВИНГ и прелетот на авионите од Air policing: Денешниот ден покажа што значи да се биде членка на НАТО

„Денешниот ден покажа што значи да се биде членка на НАТО. Тоа значи да ги имате НАТО воздухопловите, во случајов од воздухопловните сили на Грција, да го чуваат и да патролираат на нашето небо што денес  беше одлично совпаѓање со прославата на Денот на Воздухопловниот ВИНГ. Токму во денот кога единицата го слави својот јубилеј, […]

Shekerinska: Today we saw in the Macedonian sky that we are NATOShekerinska: Sot edhe në qiellin maqedonas pamë se ne jemi NATOШекеринска: Денеска и на македонското небо видовме дека ние сме НАТО

Шекеринска: Денеска и на македонското небо видовме дека ние сме НАТО

„Денеска и на македонското небо можевме да видиме дека е точна тезата – Ние сме НАТО. Република Северна Македонија стана 30та членка на НАТО Алијансата после речиси триесетгодишни напори. За жал, немавме можност среде пандемијата на корона вирусот да го прославиме нашето членство, но денешниот настан, заедничката координирана акција на нашата Армија, заедно со НАТО […]

Minister Shekerinska in the Kichevo barracks: The Army is performing its tasks in dealing with the pandemic impeccably, that is why it is a NATO ArmyMinistrja Shekerinska në kazermat në Kërçovë: Armata i kryen detyrat e saj në mënyrë të përkryer në trajtimin e pandemisë, prandaj është Armatë e NATO-sМинистерката Шекеринска во касарната во Кичево: Армијата беспрекорно ги извршува задачите во справувањето со пандемијата, затоа е НАТО Армија

Министерката Шекеринска во касарната во Кичево: Армијата беспрекорно ги извршува задачите во справувањето со пандемијата, затоа е НАТО Армија

„Честитам на припадниците на Армијата од касарните низ цела држава кои ќе ги посетам и лично да се заблагодарам. Сите што добија шанса ја искористија и ја извршија својата задача беспрекорно. Не уверивте дека секој припадник на Армијата е подготвен да одговори на секој предизвик. Затоа станавме членка на НАТО. Тоа го направивте за себе, […]