Македонски Блесок

Иницијална планирачка конференција за вежбата „Македонски Блесок 9“

Иницијална планирачка конференција за вежбата „Македонски Блесок 9“

Од 25 Февруари до 01.Март 2013 година во Центарот за обука (ЦО) Пепелиште се реализира Иницијалната планирачка конференција (ИПК) за вежбата „Македонски блесок 9” (МБ-9). Планирањето на вежбата „Македонски блесок 9” се реализира врз основа на Планот за оценување на декларираните единици по Концептот за оперативни способности и според Директивата за планирање на вежби Bi-SCD […]

Успешен завршеток на вежбата Македонски „Блесок 08“

Успешен завршеток на вежбата Македонски „Блесок 08“

Денес, 20 Октомври 2011 година, заврши самооценувањето  Ниво-1 и Ниво-2, согласно Концептот за оперативни способности /ОCC/. Согласно планот и сценариото за реализација на вежбата пешадиска чета  од 1.механизиран пешадиски баталјон/2.механизирана пешадиска бригада каде беше вклучен и водот од Војската на Р.Србија ги реализираше следните активности: ескортирање на хуманитарен конвој со реакција на импровизирана експлозивна направа,воспоставување […]

Start of the evaluation of Macedonian Flash 08Започна оценувањето на ,,Македонски Блесок 08“

Започна оценувањето на ,,Македонски Блесок 08“

Денес започна оценувањето на пешадиската чета од 1.механизиран пешадиски баталјон од составот на 2.механизирана пешадиска бригада (мпбр), во која е вклучен и водот од Војската на Република Србија и декларираната чета за Баталјонската Група на Европската Унија (ЕУ БГ II/2012) од составот на 2.мпбр. Самооценувањето Ниво -1 и НИВО-2 на двете единици започна истовремено во […]

Започна вежбата „Македонски Блесок 08“

Започна вежбата „Македонски Блесок 08“

Во период од 15 до 22 Октомври 2011, на армискиот полигон „Криволак”, и во касарната „Чеде Филипоски – Даме“ во Кичево ќе се одржи теренската вежба „Македонски Блесок 08“. Свеченото отварање на вежбата се одржа денес (16.10 2011 година) во Центарот за обука (ЦО) „Пепелиште“ , на кое се обрати директорот на вежбата, полковник Митре […]

Сценарио и фази на вежбата „Македонски Блесок – 07

Сценарио Сценариото за вежбата „Македонски Блесок – 07“ е дизајнирано единствено за изведување на вежбата. Сценариото е измислено без намера да претстави некоја постоечка или потенцијална светска ситуација или некоја планирана ситуација. Модицифираната мапа на Република Македонија и нејзините соседи се користат за измисленото сценарио. Во сценариото се користат вистински топоними на Република Македонија. Според […]

Општи информации

НАЗИВ НА ВЕЖБАТА: – МАКЕДОНСКИ БЛЕСОК 07 ФОРМА НА ВЕЖБАТА: – „ВЕЖБА СО ЕДИНИЦИ“ или LIVEX СТЕПЕН: – МИРОВНИ ОПЕРАЦИИ ТИП: – СИТУАЦИОНА-ТАКТИЧКА ВЕЖБА ВРЕМЕ НА ИЗВЕДУВАЊЕ: – 08 АПРИЛ ДО 15 АПРИЛ 2011 година МЕСТО НА ИЗВЕДУВАЊЕ: – АП „КРИВОЛАК“ ВЕЖБАТА ЈА ПЛАНИРА: – Здружено-Оперативна Команда (ЗОК) ВЕЖБАТА ЈА РЕАЛИЗИРА: – 1.механизирана пешадиска бригада […]