Летен Кампус

Hapja e Kampusit Veror 2014Отварање на летниот кампус 2014

Отварање на летниот кампус 2014

“Денес официјално започна еден од највозбудливите периоди во академската година. Во релативно кратко време, секој учесник на меѓународниот високо-образовен одбранбено-безбедносен проект ќе има можност да го надгради своето знаење и обука и  да склучи  нови пријателства, кој ќе помогнат во градењето на нивната понатамошна кариера.- со овие зборови деканот на Воената Академија полк. Д-р Орце […]

General concept of the international high education defence – security project “SUMMER CAMPUS 2014“Koncept i përgjithshëm për projektin ndërkombëtar për arsim të lartë në mbrojtje e siguri „KAMPUSI VEROR 2014“Општ концепт на меѓународниот високо-образовен одбранбено-безбедносен проект „ЛЕТЕН КАМПУС 2014“

Општ концепт на меѓународниот високо-образовен одбранбено-безбедносен проект „ЛЕТЕН КАМПУС 2014“

Петта година по ред Воената академија го спроведува меѓународниот високо-образовен одбранбено-безбедносен проект „ЛЕТЕН КАМПУС“. Досегашните искуства се позитивни, гледајќи дека низ содржините учество земаа реномирани професори, и експерти од странство и земјата студенти од светски најдобро рангираните универзитети, питомци од воените академии на земјите членки на НАТО и претставници на командите и установите на НАТО. […]

Завршна вежба на меѓународниот воен „Летен Кампус 2013“Stërvitja përmbyllëse në ditën ndërkombëtare ushtarake „Kampi Veror 2013“

Завршна вежба на меѓународниот воен „Летен Кампус 2013“

Денес на АП Криволак се одржа показна тактичка вежба „Мултинационални сили за задача (чета) во изведување на операции за поддршка и стабилизација”. Оваа вежба беше последната фаза од Летниот кампус 2013 на кој студентите и питомците имаа можност да се стекнат со одредено академско ниво во доменот на постконфликтни операции, а особено од меѓународните организации […]

Подготовки за главната вежба надополнети со спортски натпревари со спортски дух, многу позитивна енергија и културен разглед на нашата земјаOrganizimi i stërvitjes kryesore me përmbajtje të shumta të garave sportive dhe në frymën sportive, me shumë energji pozitive dhe me një udhëtim kulturor nëpër vendin tonë

Подготовки за главната вежба надополнети со спортски натпревари со спортски дух, многу позитивна енергија и културен разглед на нашата земја

Со завршување на академскиот ден, почна со втората фаза од “Летниот кампус 2013”, а со тоа и подготовките за третата фаза – финалната вежба. Во рамките на втората фаза, преку практични вежби на просториите на полигонот Криволак секојдневно се изведуваше обука на мултинационални тимови. Паралално со обуката дел од учесниците во “Летен кампус 2013” преку […]

Културно – забавен живот реализиран од учесниците во “Летниот кампус 2013”Realizohet aktiviteti  ,,Jeta kulturoro-zbavitëse” nga pjesëmarrësit e “Kampit Veror 2013”

Културно – забавен живот реализиран од учесниците во “Летниот кампус 2013”

Во деновите 16.06.2013 и 17.06.2013, во рамките на Летен кампус 2013, странските учесници, студентите и питомците од 3 та година на Воена академија “Генерал Михаило Апостолски” имаа ретка можност да ги посетат Битола и Охрид. Првиот ден групата ја посети Битола. Притоа беше организирана културна тура која опфати прошетка по популарниот “Широк сокак” и посета […]

Академски дел од “Летниот кампус 2013” – успешно реализиранPjesa akademike nga “Kampi Veror 2013” – realizohet me sukses

Академски дел од “Летниот кампус 2013” – успешно реализиран

По завршетокот на свеченото отворање кое се одвиваше на 12.06.2013 година во Центарот за обука “Пепелиште”, започна реализирањето на првата од планираните три фази од програмата на Летниот кампус 2013-наречена академски дел на кампусот. Во оваа фаза која беше во времетраење од 2 дена беа реализирани предавања од реномирани професори и претставници од земјата и […]

Свечено отворен меѓународниот Летен кампус 2013HAPET ZYRTARISHT KAMPI VEROR NDËRKOMBËTAR 2013

Свечено отворен меѓународниот Летен кампус 2013

На 12.06.2013 во 10:00 часот во Центарот за обука “Пепелиште” беше отворен Летниот Кампус 2013. Ова е четврта година како Воената академија “Генерал Михаило Апостолски” Скопје, придружна членка на Универзитетот „Гоце Делчев“ Штип е домаќин на питомци и студенти од земјите од регионот како и од земји кои се членки на НАТО. Оваа година во […]

Promoting the cooperation and professionalism following NATO standards – end of “Summer Campus 2012”Avancimi i bashkëpunimit dhe i profesionalizimit në përputhje me standardet e NATO-s- përmbyllja e “Kampit veror 2012”Унапредување на соработката и професионалноста следејќи ги стандардите на НАТО – заврши „Летниот кампус 2012“

Унапредување на соработката и професионалноста следејќи ги стандардите на НАТО – заврши „Летниот кампус 2012“

Денес, на армискиот полигон „Криволак“ со изведување на показната еднострана тактичка вежба „Имплементација на против-бунтовничките операции и операции за цивилно-воена соработка како индиректен пристап во пост-конфликтниот менаџмент“ практично заврши „Летниот кампус 2012“. На свеченоста присуствуваа министерот за одбрана на Република Македонија, Фатмир Бесими, министерот на Косовските безбедносни сили, Агим Чеку, началникот на Воениот универзитет „Васил […]

Спортски активности на Летниот кампус 2012

Спортски активности на Летниот кампус 2012

Покрај динамичните активности во делот на едукација и обука на Летниот кампус 2012, треба да се истакне дека оваа година спортските активности беа особено богати, организирани и атрактивни. Беа застапени натпревари и во екипни и во поединечни спортови. Имаше натревари во мал фудбал, кошарка, одбојка, пинг-понг и шаф. За квалитетна координација на овој аспект на […]

CULTURAL AND ENTERTAINMENT ACTIVITIES OF THE SUMMER CAMPUS 2012КУЛТУРНО ЗАБАВНИ АКТИВНОСТИ НА ЛЕТНИОТ КАМПУС 2012

КУЛТУРНО ЗАБАВНИ АКТИВНОСТИ НА ЛЕТНИОТ КАМПУС 2012

Покрај останатите активности, летниот кампус оваа година изобилуваше од многу интересни културно забавни активности. Овој блок на активности започна со изборот за најталентиран учесник на летниот кампус. Целиот натпревар беше именуван како „Summer Campus GOT TALENT“ и истиот беше реализиран налик на светско познатото шоу за избор на најдобар талент. Четиричленото жири составено од офицерите […]

SUCCESSFUL IMPLEMENTATION OF CIVIL MILITARY COOPERATION AT SUMMER CAMPUS 2012 РЕАЛИЗИРАНА УСПЕШНА ЦИВИЛНО ВОЕНА СОРАБОТКА  НА ЛЕТНИОТ КАМПУС 2012

РЕАЛИЗИРАНА УСПЕШНА ЦИВИЛНО ВОЕНА СОРАБОТКА НА ЛЕТНИОТ КАМПУС 2012

Во рамки на активностите во програмата на Меѓународниот Летен Кампус 2012  беше предвидена обработка на темата: Цивилно-воена соработка (CIMIC). Применувајќи го принципот на директно учење низ искуство, интернационален тим од десетина питомци од Република Македонија, Обединетото Кралство, Турција, Бугарија, Косово и Црна Гора и студенти од Република Македонија добија задача тимски и самостојно ја  испланираат […]

STAGE 2 OF 2012 SUMMER CAMPUS COMPLETED SUCCESSFULLYУСПЕШНО СЕ РЕАЛИЗИРАШЕ ФАЗА 2 ОД ЛЕТНИОТ КАМПУС 2012

УСПЕШНО СЕ РЕАЛИЗИРАШЕ ФАЗА 2 ОД ЛЕТНИОТ КАМПУС 2012

Откако беше завршен академскиот дел, питомците од Македонија, Бугарија, Црна Гора, Косово, Обединетото Кралство и Турција и студентите од Воена академија, Универзитет „Гоце Делчев“ Штип, Универзитет „св. Кирил и Методиј“ Скопје, Факултет за безбедност Скопје, ФОН Универзитет и Европски Универзитет на РМ ја започнаа фазата 2 од Летниот Кампус 2012. Во оваа фаза опфати извежбување […]