Takimi Shekerinska-Uoallis në Bruksel: Marrëveshje e re për Bashkëpunimit në Mbrojtje nënshkruar me Mbretërinë e Bashkuar

Pas seancës së djeshme të Këshillit të Atlantikut të Veriut, ministrja Shekerinska pati një takim të ndarë me sekretarin e Mbrojtjes të Mbretërisë së Bashkuar Ben Uollis.

Ministrat Shekerinska dhe Uollis nënshkruajtën një marrëveshje të re të bashkëpunimit mbrojtës midis Maqedonisë së Veriut dhe Mbretërisë së Bashkuar, një dokument që zëvendëson marrëveshjen ekzistuese të bashkëpunimit dypalësh të vitit 2007 dhe ranë dakord që kjo marrëveshje do të lejojë një bashkëpunim edhe më të ngushtë dhe më të gjerë midis dy vendeve dhe armatave miqësore dhe aleate.

„Ne e vlerësojmë shumë faktin që ju jeni të përkushtuar dhe ndihmoni për të transformuar Armatën tonë. Me Marrëveshjen e re të Bashkëpunimit të Mbrojtjes, bashkëpunimi ynë i mbrojtjes do të shndërrohet në një bashkëpunim midis dy vendeve aleate,” tha ministrja Shekerinska në takim.

Ministri Uollis shprehu kënaqësinë që procesi i anëtarësimit të plotë të vendit tonë në NATO është në përfundim dhe theksoi se Mbretëria e Bashkuar mbështet intensivisht zhvillimin dhe reformat në mbrojtje dhe armatë.

Maqedonia e Veriut dhe Mbretëria e Bashkuar kanë një bashkëpunim jashtëzakonisht intensiv në fushën e mbrojtjes, veçanërisht në fushat e politikës së mbrojtjes, operacionet paqeruajtëse, trajnimet dhe stërvitjet, dhe vitet e fundit edhe në fushën e ndihmës këshilluese në zhvillimin dhe reformën e sektorit të mbrojtjes, zbatimin e Mbrojtjes Strategjike. rishikimi dhe zhvillimin e Grupit të Batalionit të Këmbësorisë së Lehtë, si një njësi e deklaruar brenda Aleancës. Që nga viti 2017, Mbretëria e Bashkuar ka dërguar disa këshilltarë mbrojtës në Ministri, dhe aktualisht gjeneral brigade Hju Llojd ofron mbështetje eksperte për procesin e transformimit të armatës dhe zhvillimin e Grupit të Batalionit të Këmbësorisë së Lehtë

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail