Shekerinska nga ceremonia në Kumanovë: Pranimi në NATO dhe ardhja e SEEBRIG kurora të një viti të suksesshëm në mbrojtje

Një ceremoni në kazermat e Kumanovës “Boro Menkov” shënoi sot fillimin e punës së selisë kryesore të Brigadës së Evropës Juglindore, e cila do të funksionojë në vendin tonë deri në vitin 2026.
Ministrja e Mbrojtjes, Radmilla Shekerinska, u tha të pranishmëve se vendosja e Komandës SEEBRIG në vendin tonë dhe anëtarësimi i plotë në NATO janë dy gjëra me të cilat mund të jemi të kënaqur, në një vit që do të mbahet mend edhe për krizën globale me pandeminë e koronavirusit.

„Kjo na sjell përgjegjësi të madhe, por gjithashtu tregon se ne mund të rrisim ndikimin tonë dhe të bëhemi një faktor i fortë për stabilitetin dhe bashkëpunimin rajonal. “Këtë do ta bëjmë përmes pranisë së selisë qendrore të SEEBRIG në vendin tonë, por gjithashtu duke rritur pjesëmarrjen tonë në operacionet e NATO-s në rajon,” tha ministrja Shekerinska, duke shtuar se është jashtëzakonisht e rëndësishme të vazhdojmë të investojmë në stabilitetin rajonal.

Shekerinska theksoi se pikërisht në Brigadën e Evropës Juglindore mësuam hapat për bashkëpunim shumëkombësh, forcimin e frymës së ekipit dhe profesionalizmin në mbrojtje.

Ministrja falënderoi të gjithë anëtarët e Brigadës për kontributin e tyre, si dhe komandantët e tanishëm dhe të kaluar të SEEBRIG. Komandanti aktual, gjeneral brigade nga Rumania Tudorika Petraçe, i cili ia dorëzoi sot postin e gjeneral brigade Aristedeis Iliopulos-it, e falënderoi atë, siç tha ai, për energjinë e dukshme, forcën dhe optimizmin me të cilin ai udhëhoqi Brigadën në vitet e kaluara. Ai i tha gjeneralit Iliopulos se këtu do të gjejë një partner mbështetës në të, në Ministri dhe në të gjitha institucionet në vend.
„Jam e bindur që SEEBRIG është krijuar që të gjithë ne të jemi në gjendje ta kuptojmë njëri-tjetrin më mirë dhe të mos kemi frikë nga njëri-tjetri, dhe besoj se i kemi kapërcyer ato pengesa. “SEEBRIG ka qëndruar fort në kohë të vështira gjatë 21 viteve të fundit, si një urë mirëkuptimi dhe bashkëpunimi midis gjashtë vendeve – Maqedonisë së Veriut, Shqipërisë, Bullgarisë, Greqisë, Rumanisë dhe Turqisë, dhe kjo është madhësia e saj, ajo rrit rolin e saj në bashkëpunimin rajonal.” tha ministrja Shekerinska.
Komandanti aktual i Brigadës, gjeneral Petraëe, përgëzoi vendin tonë për pranimin në NATO dhe shprehu kënaqësinë me përgatitjen e vendit të ri për Komandën SEEBRIG në Kumanovë. Komandanti i Brigadës i sapoemëruar, gjeneral brigade Iliopulos, tha se SEEBRIG u krijua 21 vjet më parë për të kontribuar në stabilitetin dhe sigurinë rajonale, si dhe për të promovuar marrëdhëniet e fqinjësisë së mirë midis vendeve anëtare. Ai falënderoi vendin tonë si vend pritës për mbështetjen e deritanishme dhe adaptimin efektiv në mjedisin e ri të punës.
Në ceremoninë e SEEBRIG gjithashtu morën pjesë presidenti Stevo Pendarovski, kryeministri Oliver Spasovski, shefi i shtabit të Armatës Vasko Gjurçinovski dhe mysafirë të shumtë nga mbrojtja dhe diplomacia.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail