Shekerinska-Tonin: bashkëpunimi në mbrojtje fiton një intensitet të ri si aleatë të NATO-s

Ministrja e Mbrojtjes, Radmilla Shekerinska sot në Ministrinë e Mbrojtjes u takua me homologun e saj slloven, Matej Tonin, i cili në kuadër të vizitës shtetërore të Presidentit të Republikës së Sllovenisë, Borut Pahor, po qëndron për një vizitë zyrtare në vendin tonë.

Ministrja Shekerinska falënderoi për mbështetjen e Republikës së Sllovenisë në rrugën tonë drejt NATO-s dhe shprehu besimin se bashkëpunimi në mbrojtje midis dy vendeve do të marrë një intensitet të ri brenda Aleancës.

„Mbështetja e fortë e Sllovenisë për NATO-n dhe BE-në ka qenë një motiv i fortë për ne për të rritur përpjekjet tona për të arritur qëllimet tona strategjike. “Në mua, si ministre e Mbrojtjes, ju gjithmonë do të keni një bashkëbisedues dhe një partner për bashkëpunim në fushën e trajnimeve, stërvitjeve dhe misioneve të përbashkëta,” tha ministrja Shekerinska.

Homologu slloven Tonin përgëzoi Republikën e Maqedonisë së Veriut për sukseset e saj me pranimin në NATO dhe hapjen e rrugës për në BE dhe ftoi ministren të bëjë një vizitë kthyese në Lubjanë.

Dy ministrat diskutuan bashkëpunimin më të ngushtë në Forcat Mjekësore Ballkanike dhe bashkimin e burimeve për misionet ndërkombëtare.

Maqedonia e Veriut dhe Sllovenia, si partnerë dhe tani si aleatë në Aleancë, kanë një bashkëpunim të shkëlqyeshëm në mbrojtje. Bashkëpunimi dypalësh i mbrojtjes filloi në vitin 1994 dhe që nga viti 2004 Planet vjetore të Bashkëpunimit të Mbrojtjes janë zbatuar çdo vit, të cilat përfshijnë një numër aktivitetesh në fushën e arsimit, inteligjencës ushtarake, mbrojtjes ajrore, logjistikës dhe prokurimit publik dhe proceseve të planifikimit të Aleancës. Bashkëpunimi intensiv dypalësh reflektohet gjithashtu në fushën e bashkëpunimit rajonal, veçanërisht në lidhje me Nismën për Bashkëpunim të Ministrave të Mbrojtjes të EJL dhe Forcave Mjekësore Ballkanike.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail