Takim Shekerinska-Fenghe: Luftimi i pandemisë kërkon unitet dhe mbështetje të ndërsjellë

Sot, në Ministrinë e Mbrojtjes, me nderime të larta ushtarake u prit ministri i Mbrojtjes i Republikës Popullore të Kinës, gjenerali Vei Fenghe, i cili qëndron për vizitë zyrtare në Maqedoninë e Veriut.

Në takimin me ministren Radmilla Shekerinska u konfirmua bashkëpunimi i gjatë dypalësh i mbrojtjes, i cili bazohet në Marrëveshjen e Bashkëpunimit nga viti 2004. Bashkëpunimi i mbrojtjes midis dy vendeve është veçanërisht aktiv në fushat e arsimit dhe trajnimit ushtarak, studimit të aftësive ushtarake kineze dhe sporteve ushtarake.

Ministrja u falënderua për mbështetjen e kineze në trajtimin e pasojave të pandemisë, e cila është një sfidë për të gjithë botën. Republika Popullore e Kinës në korrik të vitit 2020 i dhuroi Armatës pajisje mjekësore mbrojtëse të përbërë nga maska mbrojtëse, syze, vizore, kostume mbrojtëse, doreza, pompa infuzioni, termometra dhe helmeta termike, në vlerë totale rreth 250,000 dollarë.

„Asnjë vend nuk mund të ndërtojë mure dhe të mbrojë veten nga një pandemi nëse e gjithë bota nuk mbrohet. “Vetëm kur të gjithë luftojmë së bashku me të njëjtin armik do të kemi rezultate më të mira dhe më të shpejta,” tha ministrja duke shfrytëzuar rastin për t’i kërkuar ministrit Fenghe shpërndarjen më të shpejtë të vaksinave kineze në vendin tonë.

Ministri kinez i Mbrojtjes tha në takim se bashkëpunimi i mbrojtjes midis Kinës dhe Maqedonisë Veriore është i mirë, por ka hapësirë për forcimin e bashkëpunimit në arsimin dhe trajnimin ushtarak, menaxhimin e krizave, operacionet paqeruajtëse dhe trajnimin e forcave speciale.

„70 vende në botë kanë aprovuar përdorimin e vaksinave kineze. Në Kinë, 100 milion njerëz janë vaksinuar. “Si një vend i përgjegjshëm, Kina dëshiron të ndihmojë në vënien nën kontroll të pandemisë,” tha ministri kinez i Mbrojtjes Vei Fenghe dhe njoftoi se ai do të angazhohet për shpërndarjen më të shpejtë të vaksinave kineze në Maqedoninë e Veriut. Ministri gjithashtu njoftoi mbi mundësinë e mbështetjes së Armatës maqedonase me vaksinat kineze.

Në takim, ministrja Shekerinska dhe homologu i saj kinez Fenghe bënë thirrje për një përgjigje të bashkuar dhe të përbashkët të botës ndaj sfidave në nivel global.

Vizita zyrtare e ministrit Fenghe në Maqedoninë e Veriut vazhdoi me takime me kryeministrin Zoran Zaev dhe presidentin Stevo Pendarovski.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail