Shekerinska në takim ministror të NATO-s: Maqedonia e Veriut tashmë ka përmbushur një nga detyrimet ndaj NATO-s nga Uellsi për investime në modernizimin e Armatës

Ministrja e Mbrojtjes Radmilla Shekerinska sot morri pjesë në takimin e Këshillit Euroatlantik të NATO-s në nivel të ministrave të mbrojtjes përmes një lidhje të mbrojtur me videokonferencës.

Brenda ditës së parë të punës, ministrat e mbrojtjes filluan përgatitjet për samitin e ardhshëm të Aleancës, të planifikuar të zhvillohet deri në fund të vitit në Bruksel.

Në sesionin e parë të punës, ministrja Shekerinska prezantoi pikëpamjet e vendit tonë dhe mbështeti propozimet e Sekretarit të Përgjithshëm Jens Stoltenberg në lidhje me iniciativën NATO 2030, e cila synon të forcojë Aleancën si ushtarakisht ashtu edhe politikisht. Rekomandimet kryesore lidhen me miratimin e qëllimeve kombëtare më të qarta dhe më të matshme të rezistencës, inovacion më të madh, koordinim të rritur politik midis aleatëve dhe investime në mbrojtje dhe një numër elementësh të tjerë që do të zbatohen në Konceptin e ri Strategjik të Aleancës, planifikuar për 2022.

Lidhur me ndarjen e ekuilibruar të barrës dhe përgjegjësive në Aleancë, ministrat mirëpritën rritjen e vazhdueshme shtatë-vjeçare të shpenzimeve të mbrojtjes në mënyrë që të arrihen rekomandimet për të arritur 2 përqind të BPV-së për buxhetin e mbrojtjes, nga të cilat të paktën 20 përqind të destinuara për pajisje dhe modernizim.

Në takim, ministrja Shekerinska theksoi se Maqedonia e Veriut për të tretin vit radhazi ka rritur vazhdimisht buxhetin e mbrojtjes dhe në vitin 2021 është parashikuar në 1.57% të PBB-së, me çka vendi ynë është në rrugën e duhur për të arritur nivelin e 2% deri në vitin 2024. Këtë vit, më shumë se 25% e buxhetit të mbrojtjes është siguruar për pajisjen dhe modernizimin e forcave të armatosura, gjë që e vendos Maqedoninë e Veriut në grupin e njëzet e katër aleatëve që kanë përmbushur tashmë detyrimin e dytë nga Samiti i NATO-s në Uells, me të cilin anëtarët njoftuan se çdo vit alokojnë më shumë se 20% të buxhetit të tyre të mbrojtjes për pajisjen dhe modernizimin e forcave të armatosura.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail