Shekerinska: Anëtarësimi në NATO është vula e mandatit të parë dhe biletë hyrëse për në BE në mandatin e dytë

„Anëtarësimi në NATO ishte një vulë e mandatit tonë të parë, dhe mandatit tim të parë, por është gjithashtu një vulë e hyrjes në Bashkimin Evropian në të dytin. Tani duhet të tregojmë se nuk mbajmë karrigen e NATO-s vetëm zyrtarisht, por jemi ulur në atë karrige sepse aleatët e tjerë në Aleancë mund të mbështeten tek ne, ashtu siç mund të mbështetemi edhe ne te ndihma dhe solidariteti i tyre. “Nëse jemi serioz, nëse jemi të përgjegjshëm, nëse e mbajmë fjalën, do të kemi të njëjtin imazh në BE, ata do të na besojnë më shumë dhe do të na japin shanse më të mira”, tha ministrja e Mbrojtjes Radmilla Shekerinska në konferencën e parë për shtyp në mandatin e saj të dytë kushtuar planeve të ardhshme të zhvillimit të mbrojtjes, duke shprehur besimin se hyrja jonë në NATO në vitet e ardhshme do të hapë dyert për në Bashkimin Evropian.

Ministrja Shekerinska theksoi 7 prioritete në mandatin e ri – financimi i qëndrueshëm i Armatës, hapja e një Qendre Mbështetëse për kompanitë vendase për qasje në tregun e NATO-s, modernizimi, investimet në poligonin Krivolak, rindërtimi i kazermave, transparenca maksimale dhe hapja në punë dhe një koncept i ri i bashkëpunimit civil – ushtarak.

„Falë buxhetit të rritur, të ardhurat e ushtarëve, nënoficerëve dhe oficerëve janë rritur në disa pjesë edhe mbi 50%, ata kanë marrë pajisje të reja dhe janë motivuar të jenë ushtarë të suksesshëm në shërbim të atdheut të tyre,” tha ministrja. Një shembull i interesit të shtuar në Armatë, tha ajo, është fakti se më shumë se 700 kandidatë aplikuan për konkursin e përfunduar për rekrutimin e ushtarëve profesionistë për 70 pozicione, dhe për njoftimin aktual për rekrutimin e 200 ushtarëve, mbi 1,000 persona kanë aplikuar deri më tani.
Pikërisht financimi i qëndrueshëm mundëson vazhdimin e reformave në Ministri dhe modernizimin e Armatës.

„Vitin e kaluar ne nënshkruam marrëveshjen e parë me Qeverinë e SHBA-së për furnizimin e automjeteve luftarake të lehta, dy llojesh – Oshkosh JLTV dhe Stryker që do të ndryshojnë plotësisht fytyrën e Armatës sonë, veçanërisht të këmbësorisë, e cila është gjithashtu forca jonë e NATO-s,” tha ajo. Ministrja shtoi se për këtë prokurim të automjeteve të blinduara të prodhuara në Amerikë, për herë të parë, u përdor parimi i marrëveshjes Qeveri me Qeveri, i cili rikthen besimin në sistem dhe heq mundësitë për ndikime komerciale ose korruptive që ishin të dukshme në vendin tonë në të kaluarën, por edhe në vendet e tjera.

Siç theksoi ministrja, në një periudhë prej katër deri në gjashtë vjet, do të prokurohen gjithsej 151 automjete, dhe ardhja e automjeteve të para të destinuara për Grupin e Batalionit të Këmbësorisë së Lehtë është planifikuar për në fund të vitit 2021 ose në fillim të vitit 2022.

Do të sigurohen pajisje plotësisht të reja për mbrojtjen personale të të gjithë pjesëtarëve të Batalionit të Këmbësorisë së Lehtë, dhe projektet për mbrojtjen kibernetike dhe anti-ajrore vazhdojnë, informoi ministrja.

Si një risi, Shekerinska informoi se në Ministri do të themelohet një Qendër për Mbështetjen e Kompanive Vendore në Tregun e NATO-s, në mënyrë që të sigurojë komunikim produktiv midis kompanive tona, dhomave tona të tregtisë, por edhe agjencive përkatëse të NATO-s.

„Madhësia e këtij tregu është rreth 4 miliard dollarë në vit dhe me të vërtetë do të jetë një sukses i madh nëse kompanitë tona fillojnë të performojnë dhe pushtojnë këtë treg. “Kjo do të kujdeset nga një ekip ekspertësh që ne do t’i zgjedhim me shumë kujdes dhe do t’u japim atyre shanset për të mbështetur ekonominë tonë,” tha ministrja.

Shekerinska njoftoi prezantimin e një risie që përmes ndryshimeve në sistemin e prokurimit publik do të mundësojë menaxhim të drejtpërdrejtë të fondeve në vlerë prej rreth 500 euro nga komandat dhe kazermat. Kjo rrit efikasitetin dhe përmirëson kushtet e punës, por gjithashtu rrit përgjegjësinë dhe pritjet e njerëzve të parë brenda strukturës së Armatës.

Vazhdojmë të investojmë në modernizimin e infrastrukturës në poligonin Krivolak, i cili është një resurs serioz i brendshëm, por ngadalë po bëhet një edhe resurs serioz i NATO-s dhe do të kontribuojë në forcimin e ekonomisë lokale dhe të brendshme.

„Jemi duke punuar në përmirësimin e infrastrukturës së poligonit edhe brendësinë e tij edhe përgjatë perimetrit të poligonit, si dhe hapjen e qasjeve të reja në polygon nga veriu, me të cilat mund ta bëjmë përdorimin e poligonit më të thjeshtë dhe më efikas, si dhe më pak ngarkesë për një pjesë të popullatës lokale”, tha ministrja dhe shtoi se të gjitha ndërhyrjet kryhen nga njësia inxhinierike e Armatës, duke përdorur makineritë e sapo prokuruara, gjë që e bëri të gjithë procesin më të lirë, më të shpejtë dhe më efikas.

Ministri njoftoi se pikërisht në këtë polygon vitin e ardhshëm, do të mbahet “Goditja e Vendosur” 21 e cila do të organizohet në “Krivolak” në maj dhe qershor 2021, ku ne presim mbi 2,000 trupa nga SHBA, Bullgaria, Greqia dhe Armata e Republikës së Maqedonisë së Veriut.

Përmirësimi i kushteve për ushtarët tanë vazhdon përmes rindërtimit të objekteve në kazermat.

„Në vetëm disa muaj, ne e kthyem ndërtesën e shkatërruar në kazermat në Kumanovë në një ndërtesë të re, të bukur, ku ndodhet Brigada e Evropës Juglindore. Tani po punohet për rinovimin e plotë të dy ndërtesave të mëdha në kazermat Ilinden, plani është që objektet e rinovuara plotësisht të jenë në dispozicion deri në fund të vitit. Në dy muajt e ardhshëm, do të fillojë rinovimi i ndërtesës së tretë në kazermën “Ilinden”, dhe shpresoj se i njëjtë do të jetë rasti me një nga ndërtesat e Akademisë Ushtarake. Kjo është hera e parë në një vit që projektet kanë filluar dhe 5 objekte të mëdha të ushtrisë kanë përfunduar. “Gjatë rinovimit, ne jemi duke ndjekur politikën qeveritare dhe qëllimi është që deri në vitin 2024 të mos ketë asnjë institucion qeveritar që do të ngrohë me karburant ose vaj dhe kështu të ndotë më tej mjedisin”, tha ministrja dhe njoftoi se ky trend i investimeve në kushte më të mira në punë do të vazhdojë.

Transparenca mbetet në listën e përparësive të ministrisë.

„Jam veçanërisht e lumtur që kemi arritur ta kthejmë institucionin më të mbyllur – Ministrinë e Mbrojtjes – në një institucion që mund të di të punojë sipas parimeve të transparencës aktive. Ministria e Mbrojtjes renditet e para sipas Indeksit të Transparencës Aktive. Publiciteti, hapja dhe transparenca janë bërë kodi ynë. “Ne mbetemi maksimalisht të hapur për mediat dhe qytetarët,” tha ministrja dhe njoftoi se vitin e ardhshëm Maqedonia e Veriut do të presë konferencën më të madhe të NATO-s për komunikues. 500 ekspertë të komunikimit nga të gjitha vendet anëtare të NATO-s do të arrijnë në Shkup, dhe ne do ta shfrytëzojmë atë mundësi për të promovuar kapacitetin tonë, Qendrën Rajonale për Marrëdhënie me Publikun, të cilën në bashkëpunim me Qendrën në Riga duam që ngadalë ta shndërrojmë në një qendër rajonale për të luftuar dezinformimin dhe lajmet e rreme që do të mbulojnë krahun jugor të NATO-s.

Ministrja njoftoi se deri në fund të vitit do të zhvillojmë një koncept të ri për bashkëpunimin ushtarako-civil në të cilin do të tregojmë se zhvillimi i mbrojtjes nënkupton ndërtimin e një sistemi të rezistencës ndaj rreziqeve dhe krijimin e kapaciteteve të brendshme dhe aleate.

„Qytetarët, organizatat joqeveritare dhe vetëqeverisja lokale gjithashtu u mbështetën në Armatë. “Në vitet e kaluara, ne ishim të pranishëm në disa prej fshatrave të Tetovës për t’u marrë me një lloj katastrofe, ne ishim të pranishëm në Prespë, ishim të pranishëm në komuna të ndryshme me raste të ndryshme,” tha ministrja. Qytetarët i besojnë Armatës, shtoi ajo, sepse ajo i ndihmoi ata ku e kishin më vështirë, sepse Armata është këtu për qytetarët e saj.

„Ishte nder për mua që isha pjesë e ekipit që arriti ta fuste vendin në NATO, por shumë nga puna e madhe na pret pikërisht në këtë mandat të dytë. “Dhe me të njëjtën forcë, me të njëjtën energji, me një fokus në përmirësimin e gjithçkaje që kemi në shtëpi, unë jam e bindur se do të tregojmë se anëtarësimi në NATO ishte më se i merituar dhe ne do të kontribuojmë që vendi ynë të jetë më i sigurtë, Armata jonë të jetë më e mirë”. , përfundoi ministrja Shekerinska në konferencën për shtyp.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail