Shekerinska: Sot edhe në qiellin maqedonas pamë se ne jemi NATO

„Sot, në qiellin e Maqedonisë, patëm mundësinë të shohim se është e saktë teza – Ne jemi NATO. Republika e Maqedonisë së Veriut u bë anëtari i 30-të i Aleancës së NATO-s pas gati tridhjetë vjet përpjekjesh. Për fat të keq, ne nuk kemi pasur mundësinë për të festuar anëtarësimin tonë në mes të pandemisë së koronavirusit, por ngjarja e sotme, aksioni i përbashkët i koordinuar i Armatës sonë, së bashku me komandat e NATO-s, së bashku me Forcat Ajrore të SHBA-së, tregon se integrimi nuk është vetëm politik por edhe real, ushtarak dhe mbrojtës “, tha ministrja e Mbrojtjes Radmilla Shekerinska pas fluturimit të sotëm të avionëve të Forcave Ajrore të SHBA të shoqëruara nga Forcat Ajrore Greke.

Dy avionët e luftës të SHBA-së, të shoqëruar nga katër avionë të Forcave Ajrore Greke, bënë një fluturim të ulët mbi kryeqytetin sot rreth orës 11:35 të mëngjesit për nder të anëtarësimit tonë në NATO. Avionët erdhën nga drejtimi i aeroportit të Shkupit dhe fluturuan mbi kryeqytetin tonë përgjatë lumit Vardar. Admiruesit e aviacionit ushtarak mundën të shijojnë pamjen, dhe qytetarët tanë mundën ta shohin në vepër aleancën tonë me SHBA dhe mirëseardhjen e tyre për vendin tonë në NATO.

Ministrja Shekerinska falënderoi SHBA-në dhe NATO-n për këtë gjest dhe tha se anëtarësimi në Aleancë është i merituar dhe është rezultat i reformave dhe punës së përkushtuar të Armatës dhe institucioneve të tjera në vend. “Investimi ynë në reforma, në anëtarësimin në NATO, është demonstruar gjatë trajtimit të pandemisë koronavirus. Do të përsërisim sot – si rezultat i anëtarësimit tonë në NATO, ne jemi më të fortë së bashku. “Teza” Ne jemi NATO “nuk është më një slogan, por është me të vërtetë një realitet që ka përmirësuar si stabilitetin ashtu edhe shanset e rritjes ekonomike të vendit tonë,” tha Shekerinska.

Në deklaratën e saj, ambasadorja e SHBA-së Kejt Mari Bërns tha se fluturimi i sotëm është një shprehje e mbështetjes së vazhdueshme të SHBA-së për Maqedoninë e Veriut, por edhe një gjest i mirëseardhjes si anëtari i 30-të i NATO-s. “Megjithëse lufta jonë e përbashkët kundër koronavirusit ka qenë e përhapur në media në të kaluarën, ajo nuk duhet të na ndalojë të shohim arritjet historike të vendit – anëtarësimin në NATO dhe marrjen e dritës së gjelbër për të filluar bisedimet e pranimit me BE-në,” tha ajo.

Koloneli Valentin Ivanoski, shef i Autoritetit të Forcave Ajrore të Ministrisë së Mbrojtjes, sqaroi se fluturimi i sotëm ishte një operacion kompleks i Forcave Ajrore të NATO-s me pjesëmarrjen e dy avionëve amerikanë dhe katër avionëve F16 nga Forcat Ajrore Greke. “Fluturimi është i organizuar plotësisht nga Komanda e Forcave Evropiane dhe kryhet përmes qendrave të operacioneve ajrore, përfshirë qendrën tonë të re të operacioneve ajrore, ku të gjitha fluturimet dhe koordinimi kryhen përmes sistemit të kontrollit të sistemit ajror. Avionët fluturuan nga lartësia jugore, pas një fluturimi të gjatë hynë në kufirin bullgar ku u përshëndetën nga 4 aeroplanët F-16 të Forcave Ajrore Greke dhe së bashku në një formacion përmes Shtipit, Velesit dhe aeroportit Petrovec fluturuan mbi qytetin e Shkupit”, sqaroi Ivanoski.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail