Turqia vazhdon të mbështesë Maqedoninë e Veriut edhe në NATO – Ministri i Mbrojtjes Kombëtare, Akar për vizitë zyrtare në vendin tonë

Maqedonia Veriore dhe Turqia janë dy vende jashtëzakonisht miqësore që kanë një bashkëpunim të gjatë dhe të suksesshëm në mbrojtje, vende që kanë bashkëpunuar si partnerë dhe së shpejti do të bashkëpunojnë si aleatë të NATO-s. Këtë e konfirmoi ministrja e mbrojtjes, Radmilla Shekerinska dhe ministri i mbrojtjes së Turqisë, Hulusi Akar, i cili qëndron sot për vizitë zyrtare në vendin tonë.

„Një pjesë e madhe e rrugës së gjatë drejt NATO-s që kaluam është sepse Turqia na hapi derën. Me Turqinë na lidh një miqësi dhe bashkëpunim i ngushtë në të gjitha fushat që zgjasin në dekadat e fundit, jo vitet. Këto lidhje janë veçanërisht të ngushta në sektorin e mbrojtjes“, theksoi ministrja. Ajo shtoi se deri tani dhjetë vende kanë ratifikuar Protokollin për Anëtarësim dhe shprehu shpresën se këtë do ta bëjë edhe vendi e cila ka dhënë mbështetje të madhe në këtë proces – Turqia.

Shekerinska informoi se më pesë shkurt këtë vit, hyri në fuqi marrëveshja paraprakisht e firmosur dhe ratifikuar për bashkëpunim ushtarako-financiar e cila është shumë e rëndësishme sepse marrë parasysh se shteti ynë nis procesin e modernizimit të armatës.

Ministrja theksoi se Armata e Republikës së Maqedonisë së Veriut bashkëpunon me forcat e armatosura turke në misionin e NATO-s në Afganistan. Ushtarët tanë janë pjesë e Komandës së Trajnimit, Këshillimit dhe Ndihmës (KOSA) nën komandën e Turqisë ku Zëvendës Komandanti i Ushtrisë është nga radhët e Armatës sonë.

„Përmes bashkëpunimit tonë në Afganistan, mirëkuptimi i ndërsjellë dhe besimi, si dhe ndërveprimi, janë më shumë të dukshme. Niveli i besimit midis dy ushtrive tona dhe besimi i treguar nga Turqia miqësore tregon faktin se pozita e dytë në komandën në Afganistan, menjëherë pas shefit të ushtrisë turke, na është besuar neve – një oficer ushtarak nga radhët e ushtrisë sonë ” , tha ministrja.

Shekerinska gjithashtu u falënderoi për arsimimin dhe trajnimin e pjesëtarëve të Armatës sonë në shkollat ushtarake në Turqi dhe informuar se mbi 1,200 pjesëtarë të ushtrisë kanë shfrytëzuar deri tani këtë mundësi.

Ministri turk i Mbrojtjes Kombëtare Hulusi Akar theksoi se Maqedonia Veriore është një vend shumë i rëndësishëm për ta, me të cilin ata kanë marrëdhënie të shkëlqyera dhe se populli turk në vendin tonë dhe populli maqedonas në Turqi kontribuojnë në këto marrëdhënie të mira.

Akar tha se Turqia ka mbështetur vendin tonë, në sektorin e mbrojtjes, që nga viti 1992. Ai nënvizoi se të gjithë pjesëtarët që kanë përfunduar trajnimet e tyre në Turqi, si dhe të gjithë pjesëtarët e Armatës sonë duke punuar së bashku me pjesëtarët e kontigjentit turk në Afganistan, janë shumë të suksesshëm në punën e tyre.

Ministri turk i Mbrojtjes Kombëtare vazhdoi vizitën e tij në Maqedoninë e Veriut në takime me Kryeministrin, Presidentin dhe Kryetarin e Kuvendit.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail