Armata ripërtërihet – kadetë të rinj në Akademinë Ushtarake, nëntogerë të rinj në njësi

Njëzet e shtatë nëntogerë që përfunduan arsimin e tyre në Akademinë Ushtarake që sot janë oficerët e rinj në Armatën e Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe Forcat e Armatosura të Malit të Zi, Bosnjë dhe Hercegovinës dhe Kosovës. Sot në Akademinë Ushtarake, përveç promovimit të togerëve, u pranuan edhe 40 kadetë të rinj, të cilët filluan arsimin e tyre katërvjeçar ushtarak duke dhënë betimin solemn.

Ministrja e Mbrojtjes, Radmilla Shekerinska, i përgëzoi këto dy klasa për zgjedhjen e një profesioni shumë të vlerësuar, të respektueshëm dhe fisnik dhe shprehu besimin se me punën e tyre këta oficerë aktual dhe të ardhshëm do të meritojnë besimin e lartë që qytetarët kanë në Armatë.

„Klasa e njëzetë e kadetëve që sot marrin gradën e tyre të parë oficer treguan vlerën e Akademisë Ushtarake jo vetëm për ne, por edhe për rajonin tonë, dhe përmes rajonit tonë edhe për Aleancën e NATO-s. “Rreth 30 përqind e kësaj klase është arsimuar për nevojat e forcave të armatosura të rajonit,” tha ministrja. Ajo u tha nëntogerëve se në periudhën e kaluar janë bërë përparime të mëdha dhe se proceset thelbësore për pajisjen, transformimin dhe modernizimin janë duke u zhvilluar në vendin tonë. “Ne do të vazhdojmë të punojmë, rezultatet e punës suaj të jenë më të dukshme, standardi juaj më i lartë, por e gjithë kjo është e mundur me një përpjekje të përbashkët. Bëni më të mirën tuaj, na ndihmoni të jemi më të mirë dhe më efikas. “Jini plotësisht të përqendruar, të përkushtuar dhe të motivuar në detyrat tuaja, sepse kjo është mënyra e vetme për të arritur majën,” tha Shekerinska.

40 kadetëve të sapo pranuar, të cilët janë klasa e parë që fillojnë arsimin ushtarak në vendin tonë si një anëtare e plotë e NATO-s, ministrja u tha se në katër vitet e ardhshme ata do të mësojnë peshën dhe përgjegjësinë, por edhe fisnikërinë e uniformës.

„Për ju, me të vërtetë vetëm qielli le të jetë kufiri. Përdorni njohuritë, aftësitë dhe përvojën e ligjeruesve dhe profesorëve tuaj. Rrokni përpara dhe mos e humbni etjen për dije. “Çdo sekondë e kaluar në këtë Akademi mësoni se si të jeni një oficer më i mirë, sepse ky angazhim është përbërësi për çdo karrierë të suksesshme,” tha ministrja.

Në ceremoni tre nëntogerët e renditur të parë, Biljana Duloviq nga Mali i Zi dhe Goce Sofeski dhe Filip Mladenovski nga Maqedonia e Veriut, u shpërblyen, ndërsa pllaka iu nda profesorëve të Akademisë Ushtarake që pensionohen këtë vit.
Nëntogerja Duloviќ u tha kadetëve të rinj: “Që kur kemi veshur uniformën kemi zëvendësuar të gjitha zakonet e vjetra me të reja. Të organizuar, të kufizuar në kohë brenda orarit dhe kështu u bëmë kadetë, ne u bëmë të vetëdijshëm për rëndësinë e kohës. Atëherë për herë të parë ne ishim krenarë për veten tonë. Këtu ngrihemi së bashku, punojmë, qeshim dhe pikëllohemi. Duke vepruar kështu, ne kemi pasur mundësinë të njohim pa fjalë kur dikush është i lodhur, i trishtuar, i lumtur apo i uritur. Vetëm kur të keni sukses si ne 27 njerëz të ndryshëm, nga karakteri, sjellja dhe dëshirat për të qenë një e tërë, një familje në të cilën të gjithë do t’i japin një dorë atij që ka nevojë, ju do të arrini qëllimin dhe të gjithë në të njëjtin hap do të bëheni oficerë“.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail