Ministrja Shekerinska nga Konferenca Evropiane e Sigurisë në Garmisch-Partenkirchen: Është koha për të filluar bisedimet me BE-në sepse e meritojmë, sepse ne jemi Evropa

Ministrja e Mbrojtjes Radmilla Shekerinska nga Konferenca Evropiane e Sigurisë në Garmisch-Partenkirchen tha se është koha që Këshilli Evropian të ndjekë rekomandimin e qartë të Komisionit Evropian dhe të caktojë datën për fillimin e negociatave për anëtarësimin e Maqedonisë së Veriut në BE.

„Kemi punuar shumë për të krijuar argumente për fillimin e negociatave. Kemi zgjidhur çështjen me Greqinë, kemi nënshkruar një marrëveshje me Bullgarinë dhe kështu Maqedonia e Veriut është i vetmi shtet ballkanik që nuk ka asnjë çështje të hapur me asnjë nga fqinjët”, tha ministrja në një konferencë të organizuar nga Qendra Evropiane për Studime të Sigurisë “George Marshall”.

Vendi im, theksoi ai, është një shembull i shkëlqyer i pajtimit dhe marrëdhënieve të mira fqinjësore dhe është kënaqësi e madhe që Maqedonia e Veriut është në hapin drejt anëtarësimit të plotë në Aleancë, me protokoll të nënshkruar të pranimit dhe ratifikime të këtij protokolli nga më shumë se gjysma e vendeve të NATO-s.

Shekerinska theksoi se vendi është i angazhuar për reformat e brendshme – në vetëm 24 muaj, me ndryshimin e qeverisë së mëparshme, demokracia është konsoliduar, sundimi i ligjit është konsoliduar dhe ka hyrë në proceset vendimtare të transformimit në të gjitha fushat – politikë, administratë publike dhe shoqëri.

Në hapat e reformave, nuk u la pas dore as Mbrojtja ku u ndërmorën hapa thelbësorë – miratimi i dokumenteve kyçe dhe strategjike, kujdesi për çdo pjesëtar të Armatës, si dhe zhvillimi i interoperabilitetit, informoi ministrja.

Nga aspekti i marrëdhënieve dhe ndikimeve në Evropën Juglindore, si temë e Konferencës, ministrja theksoi se kishte përpjekje për keqinformim lidhur me procesin e anëtarësimit të plotë të Maqedonisë së Veriut në NATO, veçanërisht para votimit të referendumit nga qytetarët për marrëveshjen me Greqinë. E vetmja përgjigje ndaj këtyre dezinformatave, tha Shekerinska, është që vendi të jetë i vendosur dhe i sigurtë në rrugën e saj të hartuar dhe të ketë një udhëheqje të fortë. “Maqedonia e Veriut e di se ku shkon dhe ka udhëheqës të guximshëm dhe të fortë”, përfundoi ministrja.

Në margjinat e konferencës, Shekerinska u takua me Zëvendës Drejtorin e Qendrës Evropiane për Studime të Sigurisë, gjeneral brigade Johan Berger, i cili e falënderoi atë për mundësitë arsimore dhe arsimore të stafit nga Ministria dhe Armata në Qendrën “George Marshall”. Që nga viti 1998, mbi 400 persona kanë përfunduar kurset e realizuara nga kjo Qendër, ndërsa më shumë se 700 kanë marrë pjesë në aktivitete të ndryshme të organizuara nga “George Marshall”.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail