Ministrja Shekerinska në hapësirat e reja të misionit të Maqedonisë së Veriut në selinë e NATO-s: Anëtarësimi në NATO bëhet realitet, Maqedonia e Veriut është e mirëseardhur në aleancën më të fuqishme ushtarako-politike

Sot në selinë e Aleancës, ministres së mbrojtjes Radmilla Shekerinska iu prezantuan ambientet ku do të vendoset misioni i shtetit tonë, si një anëtar i plotë.

„Sot pata mundësinë të jem përfaqësuesi i parë i Qeverisë sonë që hyri në ambientet të cilat Aleanca e NATO-s i ka përgatitur për anëtarin e saj të 30-të. Kjo tregon se të gjitha përgatitjet tona po shkojnë sipas planit dhe kjo tregon se ne jemi të mirëpritur në aleancën më të fuqishme ushtarake – politike “, tha ministrja në një deklaratë pas vizitës.

Ministri shtoi se në takimet e ministrave të mbrojtjes të të gjitha vendeve anëtare gjatë takimit dy-ditor mund të dëgjohet i njëjti mesazh – pritjet që Maqedonia e Veriut të bëhet një anëtar i plotë i NATO-s sa më shpejt të jetë e mundur, hapi ky i duhur në kohën e duhur.

Në seancën e Këshillit të Atlantikut të Veriut, ministrja Shekerinska tha se plani për të ndarë 2 përqind të PBV-së për mbrojtjen deri në vitin 2024 është duke u zbatuar dhe se do të pasojë një rritje tjetër e buxhetit për vitin 2020.

„Republika e Maqedonisë së Veriut është një partner serioz që realizon atë që paralajmëron dhe atë që premton. Dy vjet rresht rritëm shpenzimet tona për mbrojtje dhe vitin pasardhës gjithashtu siguruam një buxhet më të lartë për mbrojtjen dhe ushtrinë tonë. Në këtë mënyrë do të kemi një siguri më të madhe, në këtë mënyrë do të pranohemi si një vend, fjala e të cilit vërtet vlen. Ne jemi NATO dhe mezi presim realizimin e kësaj ëndrre dhe qëllimi strategjik të shumë brezave të kaluar”, tha ministrja.

Në një seancë kushtuar misionit “Mbështetje Vendimtare”, Shekerinska tha se vendi mbetet i përkushtuar në demokratizimin, sigurinë dhe paqen në Afganistan dhe se pjesëtarët e Armatës do të vazhdojnë të kontribuojnë në këtë mision në të cilin ne kemi marrë pjesë që nga fillimi i misionit të parë të NATO-s, ISAF, në vitin 2002.

Nga ana tjetër, në margjinat e Këshillit të Atlantikut të Veriut, vazhduan takimet bilaterale me ministrat e vendeve anëtare të Aleancës. Ministrja u takua gjithashtu me ministrin Italian të Mbrojtjes, Lorenzo Guerrini dhe ministrin e Mbrojtjes Austriake, Thomas Starlinger.

Në takimin me homologun e tij italian, ministrja Shekerinska falënderoi për mbështetjen e vazhdueshme në përmbushjen e dy qëllimeve strategjike – anëtarësimin në NATO dhe Bashkimin Evropian. Ajo shtoi se vendi i Ballkanit Perëndimor është në Union dhe nuk ka asnjë alternative. Ministri Guerini theksoi se Italia ndjehet keq për konkluzionet e Këshillit të Bashkimit, që është edhe arsyeja e iniciativës italiane për të kapërcyer këtë gabim dhe për të filluar negociatat. “Republika e Maqedonisë së Veriut nga konsumatori është bërë një eksportues i sigurisë,” tha Guerini në takim.

Me ministrin austriak të mbrojtjes, Starlinger, ministrja diskutoi bashkëpunimin dypalësh të mbrojtjes, si dhe nevojën për të hapur negociatat e pranimit me Unionin, një proces që mori mbështetje të fortë nga presidenca austriake e BE-së në gjysmën e dytë të vitit të kaluar.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail