Ekipi mjekësor largohet për në Norvegji, dhe prej andej në Afganistan, Shekerinska dhe Filipçe i uruan ata sukses në misionin e NATO-s

Ministrja e Mbrojtjes Radmilla Shekerinska dhe ministri i Shëndetësisë Venko Filipçe u takuan sot me ekipin kirurgjikal prej gjashtë anëtarësh nga shëndetësia publike dhe ushtarake e cila do të vendoset brenda spitalit norvegjez në Kabul, Afganistan, nga marsi deri në shtator të këtij viti. Para dërgimit në misionin “Mbështetjes e Vendosur” në Mars 2021, ekipit i parapriu një kurs trainimi tre-mujor në Mbretërinë e Norvegjisë, së bashku me kolegët norvegjezë të cilët do të jenë pjesë e të njëjtit rotacion në Kabul. Ky trajnim do të konsistojë në trajnime themelore ushtarake dhe ekipore, leksione dhe punë në grupe, pasuar nga trajnime speciale në kirurgjinë ushtarake.

„Ju jeni ekipi i parë kirurgjik maqedonas që merrni pjesë në një mision të NATO-s si një ekip nga një vend anëtar. “Ju do të mësoni nga më të mirët sepse partneri ynë Norvegjia është e njohur për zhvillimin e mjekësisë ushtarake,” tha ministrja Shekerinska. Ajo shtoi se Maqedonia e Veriut si një anëtare e NATO-s deri në vitin 2028 duhet të zhvillojë aftësinë e NATO-s në formën e një ekipi kirurgjik që do të jetë në dispozicion si një burim i NATO-s. Pjesëmarrja në këtë mision në Afganistan është një nga hapat në përgatitjen dhe zhvillimin e kësaj aftësie.

Duke i uruar ata për zgjedhjen, ministri Filipëe theksoi rëndësinë e pjesëmarrjes së ekipit tonë në misionin “Mbështetje e Vendosur” dhe tha se ky projekt është i rëndësishëm jo vetëm për Ministrinë e Mbrojtjes por edhe për të gjithë vendin sepse anëtarësimi në NATO nënkupton zhvillimin e ekipeve mjekësore për ndërhyrje e shpejtë “Pjesëmarrja juaj në mision do të përfitojë nga i gjithë sistemi shëndetësor publik sepse ju do të aplikoni njohuritë tuaja por gjithashtu do t’ia transferoni ato kursantëve dhe studentëve,” tha ministri.

Ekipi përbëhet nga tre mjekë specialistë – në traumatologji, kirurgji të përgjithshme dhe anesteziologji dhe tre infermiere. Pesë prej tyre janë nga shëndeti publik, dhe një është infermiere nga Batalioni i Mbështetjes Mjekësore të Armatës së Republikës së Maqedonisë së Veriut.

Përfshirja e mjekëve dhe infermierëve të shëndetit publik në rotacionin e spitalit norvegjez në Kabul bazohet në një Memorandum Bashkëpunimi midis Ministrive të Mbrojtjes dhe Shëndetësisë, sipas të cilit ekipi sigurohet nga Ministria e Shëndetësisë dhe financohet nga Ministria për Mbrojtje. Kostoja e trajnimit dhe mbështetjes logjistike në mision mbulohet nga Mbretëria e Norvegjisë.

Maqedonia e Veriut dhe Mbretëria e Norvegjisë kishin një bashkëpunim jashtëzakonisht të suksesshëm në fushën e bashkëpunimit mjekësor ushtarak në kuadër të forcës ISAF në Afganistan. Mjekët dhe teknikët maqedonas dhe norvegjezë punuan së bashku në shtatë rotacione në misionin e Aleancës në Afganistan nga viti 2008 deri 2012, i cili kontribuoi në zhvillimin e ndërveprimit në këtë fushë, njohjen reciproke dhe rritjen e besimit midis dy vendeve.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail