Stërvitja „Goditje Vendimtare“ në Krivollak – stërvitja më e madhe e organizuar deri tani tek ne, prfshin mbi 2.700 pjesëtarë nga gjashtë vende

Nga pesë qrshor deri më nëntë korrik, Republika e Maqedonisë së Veriut do të jetë nikoqire e stërvitjes më të madhe deri më tani e cila organizohet në vendin tonë, „Goditje Vendimtare“. Në stërvitje do të marrin pjesë mbi 2.700 pjesëtarë nga Armata e Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe nga forcat e armatosura të SHBA-së, Malit të Zi, Shqipërisë, Bullgarisë dhe Lituanisë.

Armata e Republikës së Maqedonisë së Veriut merr pjesë me rreth 1,300 pjesëtarë, me numër të njëjtë edhe SHBA-ja, ushtria e Malit të Zi dërgon 75 pjesëtarë, 25 pjesëtarë nga Shqipëria dhe Bullgaria dhe 10 nga Lituania.

Në një deklaratë pas brifingut të sotëm mbi stërvitjen, në poligonin “Krivollak”, ministrja e Mbrojtjes Radmilla Shekerinska theksoi se organizimi i kësaj, deri më tani stërvitje më të madhe në territorin e vendit tonë, tregon kapacitetet tona, por është edhe dëshmi e besimit që partnerët e NATO-s kanë në Maqedoninë e Veriut.

„Fakti që në stërvitjen tonë kombëtare, të cilën e organizojmë dhe drejtojmë, dhe në të cilën do të marrin pjesë gjashtë vende nga të cilat të gjitha tjerat janë anëtarë të Aleancës me mbi 2.700 pjesëtarë nga këto gjashtë armata, dëshmon se mundemi, dëshmon se dijmë dhe se kemi krijuar besimin për këtë“, tha ministrja Shekerinska.

Ministrja tha se stërvitja do të përfshinte ndërveprim dhe bashkëpunim të madh me deri dje 6 ushtri partnere, dhe nga fundi i vitit ushtri aleate.

„Sigurisht, partneri ynë strategjik, SHBA, pjesëmarrësit e dytë me numër të pjesëmarrëve në stërvitje, janë partnerët me të cilët tashmë bashkëpunojmë dhe kemi trajnuar në të kaluarën dhe jo rastësisht na u dha besimi për organizimin e stërvitjes “Goditje Vendimtare”. Fakti që për herë të parë kemi me të vërtetë një stërvitje komplekse, stërvitje që bashkon shumë ushtri, stërvitje që do të kryhet si në tokë edhe në ajër, unë mendoj se kjo tregon se sa shpejt gjërat ndryshojnë dhe se si ushtria jonë dhe vendi ynë tashmë funksionojnë si një “de facto “Anëtare e Aleancës”, tha ministrja.

Atasheu amerikan i mbrojtjes në vendin tonë, kolonel Timoti Bjukan theksoi se Shtetet e Bashkuara dhe Maqedonia e Veriut janë partnerë strategjikë, se bashkëpunimi i mbrojtjes është i fortë dhe do të bëhet edhe më i fortë. Kolonel Buchanan vuri në dukje se Shtetet e Bashkuara fuqishëm mbështesin Maqedoninë e Veriut dhe anëtarësimin e saj në NATO, që procesi i ratifikimit të protokollit të pranimit ka filluar në Senatin e SHBA dhe pritet të përfundojë këtë vjeshtë.

Ai shpjegoi se pjesa më e madhe e trupave të Shteteve të Bashkuara që marrin pjesë në stërvitjen e “Goditje e Vendosur” janë nga dy batalione të Brigadës së 56-të “Strikers”, nga Garda Kombëtare e Pensilvanisë.

„Përkushtimi juaj ndaj sigurisë dëshmon se ju do të jeni një aleat i fortë në NATO”, shtoi Bjukan.

Në brifingun për shtyp u drejtua edhe Komandanti i Komandës së Përbashkët Operative, gjeneral major Pavle Arsoski, i cili theksi se kjo stërvitje tregon se poligoni Krivollak është një kapacitet i jashtëzakonshëm si në aspektin e madhësisë dhe kushteve klimatike, ashtu edhe me infrastrukturë.

Komandanti i Brigadës së 56-të, kolonel Majkëll Uekshajder theksoi se gjatë stërvitjes do të zhvillohen ndërveprimi midis ushtrive, do të shkëmbehen përvojat dhe do të zhvillohen marrëdhënie të shkëlqyera bashkëpunimi. Koloneli shtoi se poligoni Krivollak ka potencial të madh dhe përfaqëson një vend të shkëlqyer për promovimin e përbashkët të aftësive.

Drejtori i stërvitjes, nënkoloneli Igor Manasovski, informoi në detaje rreth aktiviteteve dhe detyrave të planifikuara që do të zhvillohen deri më 9 korrik, kur stërvitja do të përfundojë zyrtarisht.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail