Armata fitoi pushkë të reja amerikane

Armata e Republikës së Maqedonisë së Veriut prej sot ka mbi 1.200 pushkë automatike M-4, të cilat janë dhuruar nga partneri ynë strategjik dhe aleati i NATO-s, Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Me këtë shumë, përveç forcave speciale që kanë përdorur deri më tani, pushkët automatike M-4 do të jenë pjesë e armatimit të këmbësorisë sonë të lehtë, e cila është gjithashtu njësia jonë e NATO-s që përgatitet për vlerësimin e ardhshëm të NATO-s në fillim të vitit 2022.

„Bëhet fjalë për një pjesë projekti më të madh të financuar nga Qeveria e SHBA që ndihmon në modernizimin dhe pajisjen e forcave tona ushtarake. “Me këtë pjesë të pajisjeve, ne praktikisht sigurojmë mbi 1.200 pushkë automatike M-4 me kalibër 5.56, që është standard i vendeve anëtare të NATO-s,” tha ministrja Radmilla Shekerinska në dorëzimin e sotëm të donacionit, ku morri pjesë edhe ambasadorja e SHBA në vend, Kejt Meri Berns.

Ministrja theksoi se vetëm në një periudhë prej një jave përmes disa aktiviteteve mund të shihet se sa i gjerë është bashkëpunimi i mbrojtjes midis Maqedonisë së Veriut dhe SHBA-së. Një javë më parë, tha ajo, u prezantuan investimet e përbashkëta për zhvillimin e poligonit në Krivolak, vetëm disa ditë më parë u nënshkrua Memorandumi i ri dhe gjithëpërfshirës i Bashkëpunimit të Mbrojtjes, ndërsa sot pëhet dorëzimi i pushkëve të reja M-4 për pjesëtarët e Armatës.

Ministrja tha se shuma të konsiderueshme parash janë alokuar nga buxheti i mbrojtjes për modernizimin e kapaciteteve të Armatës dhe se kjo është një sukses sepse do të thotë se procesi është i vazhdueshëm. “Këtë vit, për herë të parë, kemi arritur të sigurojmë jo vetëm një rritje në buxhetin e mbrojtjes, por edhe një rritje të përqindjes që do të shkojë drejt pajisjeve dhe modernizimit, dhe në vend të kërkuarat mbi 20 përqind, ne kemi siguruar 25 përqind për modernizim dhe pajisje. Si aleat kemi marrë angazhime dhe i përmbushim ato. “Ne tashmë kemi filluar modernizimin me projekte të mëdha të tilla si automjete të lehta të blinduara që vijnë nga SHBA, ku kemi mbështetje të vazhdueshme si financiare ashtu edhe në pajisje”, tha ministrja.

Ambasadorja amerikane Kejt Meri Berns tha në deklaratën e saj se dorëzimi i pushkëve automatike me vlerë 1,2 milion dollarë është një shembull tjetër se si të dy vendet punojnë së bashku, duke siguruar ndërveprim jo vetëm me SHBA por edhe me forcat e tjera të Aleancës. Ambasadorja Burns tha se kjo është një njohje e angazhimit të Maqedonisë së Veriut për të zbatuar një projekt të madh siç është modernizimi i Armatës, një angazhim me të cilin Armata nuk është vetëm një anëtare më e përgatitur dhe aktive e NATO-s, por edhe një Armatë që është mirë e pozicionuar për të kontribuar me forcat e tjera të NATO-s. SHBA, tha ambasadorja, do të vazhdojnë të jetë një partner strategjik i vendit tonë në procesin e mëtejshëm të modernizimit ushtarak.

Në pranim-dorëzim morën pjesë përfaqësues të udhëheqjes së Armatës si dhe përfaqësues të Zyrës së Bashkëpunimit të Mbrojtjes me SHBA-në në vendin tonë.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail