Maqedonia e Veriut është e përkushtuar për forcimin e unitetit dhe solidaritetit aleat, ndërsa si përgjigje ndaj kujdesit për aleatët e vet, NATO përgatiti një paketë të re të mbështetjes në luftën kundër KOVID -19

Ministrja e Mbrojtjes, Radmilla Shekerinska, si pjesë e delegacionit të Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, kryesuar nga kryeministri Zoran Zaev, dhe e përbërë edhe nga ministri i Punëve të Jashtme, Bujar Osmani, sot bëri një vizitë zyrtare në Selinë e NATO-s në Bruksel.

„Maqedonia e Veriut është e përkushtuar në detyrimin për të investuar energji në unitetin dhe solidaritetin aleat dhe për të forcuar kapacitetet tona të sigurisë kombëtare,” tha kryeministri Zoran Zaev në një konferencë shtypi me Sekretarin e Përgjithshëm të NATO-s Jens Stoltenberg në selinë e NATO-s dhe shtoi se vendi ynë vazhdon të jetë një nxitës i fortë i bashkëpunimit rajonal dhe dialogut politik dhe mbrojtës.

Në konferencën për shtyp, kryeministri Zaev tha se vizita në selinë e Aleancës, si vizita e tij e parë zyrtare ndërkombëtare në fillim të mandatit të dytë, konfirmon angazhimin tonë për pjesëmarrje aktive dhe përmbushjen e detyrimeve që rrjedhin nga anëtarësimi ynë në NATO.

„Ne u bëmë një anëtar i plotë në fund të marsit, 2020, në një kohë kur pandemia KOVID po përhapej. Pavarësisht nga pandemia dhe pasojat e saj, ne u mirëpritëm ngrohtësisht si një anëtar i ri i NATO-s dhe menjëherë dëshmuam solidaritet të fortë nga aleatët tanë. Aleatët e NATO-s kanë dhënë ndihmë për sektorin tonë të kujdesit shëndetësor dhe për t’u marrë me pasojat e KOVID-19. “Ne jemi shumë mirënjohës për këtë dhe qytetarët tanë tani janë edhe më të vetëdijshëm për përfitimet më të gjera të anëtarësimit tonë në NATO,” tha kryeministri Zaev.

„Maqedonia e Veriut është plotësisht e përkushtuar ndaj përgjegjësive të saj si një shtet i ri anëtar i NATO-s, përfshirë këtu edhe ndarjen e barrës dhe kontribuon si një aleat i denjë,” shtoi ai, duke theksuar se vendi do të vazhdojë të marrë pjesë në operacionet dhe misionet e NATO-s dhe përshtatet me përparësitë e sigurisë.

„Anëtarësimi i Maqedonisë së Veriut në NATO ripërcakton rolin tonë në arenën ndërkombëtare të sigurisë, duke na mundësuar që të marrim pjesë aktive në gamën e gjerë të konsultave të sigurisë që përcaktojnë konceptin e NATO-s për mbrojtjen kolektive. “Ne kemi materializuar këtë qëllim strategjik të politikës së jashtme dhe kemi çimentuar bazat për rritjen e stabilitetit dhe prosperitetit të vendit tonë në një kohë rrethanash sfiduese që provojnë aftësinë e NATO-s për t’u transformuar dhe përshtatur”, tha kryeministri Zaev dhe shtoi se edhe përkundër sfidave ndaj ekonomisë për shkak të pandemisë, ne mbetemi të vendosur për të rritur buxhetin e mbrojtjes me 0.2% dhe për të arritur 2% të PBB-së deri në 2024 për të forcuar kapacitetin si kontributi ynë për ndërveprimin me aleatët e tjerë të NATO-s.

Lidhur me rajonin, Zaev theksoi se Ballkani Perëndimor ende përballet me sfida të ndryshme dhe për këtë arsye ekziston nevoja për perspektivën e tij të qartë në NATO dhe BE, pasi ajo ka provuar të jetë thelbësore për ndërtimin e një ambienti të sigurt që mundëson prosperitet të mëtejshëm.
“Ballkani Perëndimor nuk është një ishull i izoluar. Ai është i lidhur pazgjidhshmërisht me vlerat e Evropës Perëndimore dhe transatlantike dhe Maqedonia e Veriut do të vazhdojë të jetë një nxitës i fortë i bashkëpunimit rajonal politik dhe mbrojtjes dhe dialogut, duke strukturuar aktivitete dhe iniciativa rajonale që do të përmirësojnë aftësitë tona të mbrojtjes dhe do të zhvillojnë ndërveprimin, si për “interest tonë të përgjithshëm, ashtu edhe për qëllimet tona individuale”, tha Zaev.

„Si rezultat i angazhimit tonë për sigurinë rajonale, nga gushti i vitit 2020 deri në mes të vitit 2026, Republika e Maqedonisë së Veriut do të presë Selinë e Brigadës SEEBRIG – Evropa Juglindore, një nga nismat më të forta rajonale që bashkon vendet anëtare të NATO-s nga Evropa Juglindore, tha kryeministri Zaev.

„Ambiciet tona për të kontribuar në sigurinë kolektive shkojnë përtej mjedisit rajonal. Parashikimet për vitin e ardhshëm parashikojnë organizimin e një konference të madhe për marrëdhënie me publikun në Shkup, e cila parashikon pjesëmarrjen e ekspertëve të komunikimit nga të gjitha vendet anëtare të NATO-s, ” njoftoi kryeministri i Maqedonisë së Veriut Zoran Zaev, duke shtuar se vendi vazhdon të zbatojë Programin për Reforma të Vazhdueshme, që synojnë plotësimin e standardeve funksionale dhe operacionale të vendeve anëtare të NATO-s dhe që Qeveria ka filluar një procedurë për ratifikimin e marrëveshjeve dhe protokolleve të lidhura me NATO-n.

Në fund të fjalimit të tij në konferencën e përbashkët për shtyp me Sekretarin e Përgjithshëm të NATO-s, kryeministri Zaev informoi në lidhje me negociatat për anëtarësimin tonë në BE, të cilat duhet të fillojnë menjëherë pas miratimit të Kornizës së Negocimit të Këshillit të BE-së dhe konferencës së parë ndërqeveritare gjë që ai tha se pritet të ndodhë në fund të këtij viti gjatë presidencës gjermane me Këshillin e BE-së.

Nga ana e tij, Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Jens Stoltenberg, në një konferencë për shtyp, shprehu kënaqësinë me takimin e sotëm dhe mundësinë për të uruar kryeministrin Zaev për rizgjedhjen e tij si kryeministër, si dhe ditëlindjen e tij, e cila përkoi me këtë vizitë.

Sekretari i Përgjithshëm tha se këtë vit NATO e mirëpriti Maqedoninë e Veriut si një anëtare të re të aleancës si rezultat i arritjeve të jashtëzakonshme të vendit dhe theksoi se kjo ngjarje e madhe ndodhi gjatë KOVID-19 kur aleatët kishin nevojë për njëri-tjetrin në mbështetje të trajtimit të pandemisë dhe krizës së shkaktuar prej saj.

Stoltenberg shtoi se numri i të infektuarve nga KOVID rishtazi po rritet në të gjithë Evropën, si dhe në Maqedoninë e Veriut dhe kjo është arsyeja pse NATO vazhdon të mbështesë vendin me një paketë të re KOVID në pajisje mjekësore dhe pajisje të tjera me vlerë prej 1, 4 milion euro.
Sekretari i Përgjithshëm gjithashtu theksoi bashkëpunimin e Maqedonisë së Veriut me NATO-n dhe vendet anëtare në lidhje me kërcënimet ndaj demokracisë, përfshirë kërcënimet hibride ose kibernetike, dhe shtoi se në këtë drejtim, aleatët e NATO-s janë më të fortë dhe më të sigurt kur janë së bashku.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail