МО Зоран Јолевски Интервјуа

Никој во НАТО нема да каже дека  не сме подготвени за членство

Никој во НАТО нема да каже дека не сме подготвени за членство

  ИНТЕРВЈУ СО МИНИСТЕРОТ ЗА ОДБРАНА, ЗОРАН ЈОЛЕВСКИ 08 април 2017 Неодамна во краток период и Вие и претседателот Ѓорге Иванов, како врховен командант, изјавивте дека Република Македонија е пред сериозни предизвици на безбедносен план, особено поради опасноста од прелевање на бегалската криза и заканите од меѓународниот тероризам. Во каква кондиција се МО и АРМ за […]

ИНТЕРВЈУ НА МИНИСТЕРОТ ЈОЛЕВСКИ ЗА ГЛАСОТ НА АМЕРИКА НА МАКЕДОНСКИ ОД САМИТОТ НА НАТО ВО ВАРШАВА

Каква е атмосферата, има ли лобирање по ходниците на Самитот? ЗЈ: На сите самити на НАТО, лобирањето, односно претставувањето на аргументите на земјите за своите прашања е многу значајно. Така и ние, делегацијата на Република Македонија [тука сум заедно со мојот колега Поповски], лобираме за што подобра позиција на Република Македонија на завршниот документ на […]

ИНТЕРВЈУ НА МИНИСТЕРОТ ЗА ОДБРАНА ЗОРАН ЈОЛЕВСКИ ЗА VOA 15.04.2016

VOA: Каква е состојбата на границата во моментов? Јолевски: Како што знаете на нашата јужна граница во областа на Идомени од грчка страна има околу 10.000 до 12.000 мигранти кои таму се подолго време. Неопходно е овие бегалци да се релоцираат во камповите во Грција каде согласно договорот ЕУ – Турција истите ќе бидат процесирани […]

„МАКЕДОНИЈА Е ПОДГОТВЕНА ДА ЈА ПРЕЗЕМЕ ОДГОВОРНОСТА ОД ЧЛЕНСТВОТО ВО НАТО“

ИНТЕРВЈУ НА МИНИСТЕРОТ ЗА ОДБРАНА, ЗОРАН ЈОЛЕВСКИ ЗА НЕДЕЛНИКОТ „КАПИТАЛ“, 17.10.2014 Македонскиот министер за одбрана, Зоран Јолевски во интервју за „Капитал“порачува дека македонската држава е сосема подготвена да ја преземе одговорноста од членството во НАТО, но дека и покрај сите исполнети реформи, главна пречка за реализација на овие заложби е спорот за името со Грција […]

Не сме сервилни, горди сме на соработката со Вашингтон!

Интервју за Фактор| 05.10.2014 http://faktor.mk/archives/125823 Покрај решавањето на разликите за името, Алијансата го поддржува продолжувањето на реформите во Македонија и потребата од ефективен демократски дијалог, медиумската слобода, независноста на судството и функционално мултиетничко општество, базирано на Охридскиот рамковен договор. Нашите војници во Авганистан не се во окупаторска мисија, туку се најдобрите амбасадори на мирот и […]

НАТО нема алтернатива, а Македонија има опции

Интервју за Вечер| 04.09.2014 http://vecer.mk/makedonija/nato-nema-alternativa-a-makedonija-ima-opcii Актуелниот министер за одбрана, Зоран Јолевски, од 1988 година е во дипломатијата. Во октомври 1994 година стана прв секретар на Постојаната мисија на Република Македонија во рамките на Светската трговска организација. Тој беше прв генерален секретар на претседателот на Република Македонија што е цивилно лице. Оваа функција ја вршеше во […]

Не креваме раце од НАТО

Интервју за Утрински весник| 18.08.2014 http://www.utrinski.mk/default.asp?ItemID=0E036CEA7FB15C4AACF5D4B28DC9D5D9 Со секој поминат ден, ние сe посилно ќе зборуваме за потребата од приклучување на Македонија во алијансата Господине Јолевски, денес се одбележува Денот на АРМ, една од ретките институции кај нас која ужива голем углед. За овие два месеци колку што сте министер, какви се вашите оценки за Армијата? […]

Јолевски: Ќе направиме сѐ за да станеме дел од НАТО

Интервју за Република | 11.07.2014 10:22 http://republika.mk/?p=281719 Ќе продолжиме да работиме напорно за да достигнеме уште повисоко ниво на интероперабилност на АРМ со вооружените сили на земјите-членки на НАТО затоа што тоа е добро првенствено за нас, нашата безбедност и за нашиот просперитет, но и за регионот, Европа и за целата меѓународна заедница Преговарачот за […]